Home Vijesti Kalinić: Skupština srpske sabornosti postala stub odbrane našeg naroda

Kalinić: Skupština srpske sabornosti postala stub odbrane našeg naroda

0

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da je u istoriji Srpske malo takvih datuma kao što je bio 24. oktobar 1991. kada je konstituisana Skupština srpskog naroda u BiH.
Kalinić, koji je i sam bio učesnik tog događaja, rekao je da je ponosan na sve one koji su u tom trenutku imali hrabrosti da naprave takav korak, koji je u punom smislu te riječi odredio sudbinu Republike Srpske, ali i srpskog naroda na prostorima tadašnje BiH.
– Bila je to zaista Skupština srpske sabornosti koja je u nadolazećem tragičnom ratnom sukobu, zajedno sa borcima, postala stub odbrane našeg naroda, njegove slobode i ravnopravnosti i čvrsti temelj izgradnje njegove nove države – istakao je Kalinić povodom 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH.
On je naglasio da je ovo prilika i da kaže da su nepravedno zaboravljeni oni poslanici koji su u tome dali nemjerljiv doprinos, a mnogi od njih, koji su još živi na ivici su egzistencije.
– Poslije Dejtona, u tri navrata bio sam predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i svjestan sam svih mana i vrlina parlamentarnog života u burnim političkim vremenima koja evo traju i danas. Nema skupštinskog poslovnika koji to može do kraja regulisati. U pitanju su živi ljudi, a demokratski život nije idila. U svim parlamentima su legalni i legitimni okršaji vlasti i opozicije – naveo je Kalinić.

Međutim, istakao je on, svaki poslanik i kad izusti najteže riječi trebalo bi da zna da svako ozbiljno rušenje digniteta Narodne skupštine jeste samo na korak do uništenja Republike Srpske.
– Volio bih da ne pretjerujem, ali upravo oni koji nas i danas ne vole jedva čekaju da se to desi. Ovo nisu bezazlena vremena i ne smijemo dozvoliti da nam se prošlost ponovi – poručio je Kalinić.
Sutra se navršava 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.
Od njenog proglašenja 24. oktobra 1991. godine administrativno sjedište skupštine bilo je u Sarajevu, nakon izbijanja ratnog sukoba izmješteno je na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.
Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.
Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.
Po okončanju ratnih dejstava, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, Narodna skupština preuzima primarnu odgovornost sprovođenja normativne državne reizgradnje i obnove.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

– Ima li iko u ovoj zemlji da se urazumi, pa da krenemo rješavati migrantsku krizu, onako kako je ljetos dogovoreno u Briselu. Obećali su nam …
VIŠE

U jeku migrantske krize, koja je eskalirala u Bihaću i okolini, Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, zakazao je pres konferenciju, koja je …
VIŠE

Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je danas da je normalno da postoje trzavice među koalicionim partnerima, te izrazio uvjerenje da će na …
VIŠE

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da lider pokreta “Samoopredjeljenje” Aljbin Kurti iz …
VIŠE

Poslanici Draško Stanivuković, Jelena Trivić, Ljubiša Krunić i  Nebojša Vukanović prezentovali su ispred parlamenta Srpske nacrte dva zakona …
VIŠE

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Pero Simić istakao je da ne postoji nikakav secesionistički model Republike Srpske, te da Srpska …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)