Home Biznis Kaja pobijedio Jankovića u dvodecenijskom „ratu“ za RK „Centar“

Kaja pobijedio Jankovića u dvodecenijskom „ratu“ za RK „Centar“

0

13.06.2022. / 16:23

– Kaji pripala robna kuća Centar, preostaje još jedna bitka oko međusobnog potraživanja za ulaganje i izgubljenu zakupninu
– Brane Janković traži stečaj Kajine firme „Merkur“
– „Sinsay“ uskoro kupcima otvara vrata RK „Centar“

BANJALUKA – Nakon više od dvije decenije propadanja, Robna kuća „Centar“, koja se nalazi u samom centru Banjaluke, uskoro će početi sa radom. Poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji zakupila je poljska kompanija u čijem je vlasništvu modni brend “Sinsay”.

Foto: Capital.ba

Robna kuća „Centar“, čiji je vlasnik firma „Merkur“ Mladena Milanovića Kaje, ne radi već 20 godina, jer je predmet višegodišnjeg spora Milanovića i banjalučkog biznismena Brane Jankovića. Milanović je uveden u posjed, ali još se međusobno spore koliko Janković treba da plati za izgubljenu zakupninu.

Sve je počelo 2003. godine kada je „Merkur“ sa Jankovićevim preduzećem „Euro line“ potpisao ugovor o dugoročnom ujedinjavanju sredstava radi ulaganja u zajedničko poslovanje.

„Merkur“ je u zajednički posao uložio poslovni objekat RК „Centar“, dok je „Euro line“ uložio novac za sanaciju poslovnog centra. Ugovorom je bilo predviđeno da će dobit od zakupnina dijeliti u omjeru od po 50 odsto.

Međutim, problemi su krenuli odmah na startu i objekat nikad nije pušten u funkciju.

U „Merkuru“ tvrde da je „Euro line“ sanaciju uradio po svom i uložio više novca nego što je ugovorom bilo predviđeno, zbog čega je došlo do neslaganja i ugovor nije realizovan.

„Merkur“ je pokušavao da poništi sporni ugovor, ali je njegov zahtjev presudom Vrhovnog suda 30. aprila 2009. godine odbijen kao neosnovan.

Nakon toga „Euro line“ je 16. jula 2012. godine obavijestio „Merkur“ da raskida ugovor, što je „Merkur“ i prihvatio.

Nakon toga kreće pravna zavrzlama koja traje i danas.

robna kuća centar

Foto: Capital.ba

Prva presuda donesena šest godina nakon pokretanja spora

Pravni zastupnik „Merkura“ Sanjin Kosić kaže za CAPITAL da su oni bili saglasni da „Euro lineu“ isplate ulaganja, ali da je on tražio nekoliko puta više.

Takođe, navodi i da im „Euro line“ nije vratio objekat u posjed sve do 2019. godine, kada je to naložio sud, iako ugovor još od 2012. nije na snazi.

Prva presuda u ovom sporu donesena je 2018. godine, šest godina nakon pokretanja spora, i njome je „Merkur“ obavezan da firmi „Euro line“ nadoknadi iznos ulaganja i štetu, odnosno ukupno oko 3,5 miliona KM.

Takođe, sud je „Euro line“ obavezao da „Merkuru“ isplati oko 3,1 milion KM plus kamatu i vrati u posjed objekat.

Kosić kaže da je, s obzirom na međusobna potraživanja i kamate koje su dostigle glavnicu, nakon što je presuda postala pravosnažna, „Merkur“ dugovao firmi „Euro line“ 1,5 miliona KM koje je i platio.

Međutim, tada dolazi do zaokreta, jer su se obje firme žalile na presudu, a Vrhovni sud donio odluku kojom je priznao samo potraživanja za štetu „Euro line“, a potraživanja „Merkura“ odbacio.

Jankovićeva firma je nakon toga prinudnim putem od „Merkura“ naplatila još oko 90.000 KM.

Prijedlog za stečaj

Kako bi naplatio kompletan dug, „Euro line“ je nedavno podnio zahtjev za direktan stečaj „Merkura“, ali je Okružni privredni sud u Banjaluci taj prijedlog odbio.

Međutim, sud je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Tamaru Plavšić iz Laktaša.

Iz obrazloženja rješenja vidi se da je „Euro line“ krajem marta podnio prijedlog za stečaj, uz koji je dostavio brojne presude proistekle iz sporova sa Milanovićevim preduzećem, ali sud je naveo da predlagač nije dokazao da postoje uslovi za direktno otvaranje stečajnog postupka, zbog čega je i odbio njegov prijedlog.

„Merkur“ je protiv presude Vrhovnog suda RS podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je krajem maja tu apelaciju usvojio i naložio Vrhovnom sudu da donese novu odluku.

Nova odluka je, prema saznanjima CAPITAL-a, donesena krajem maja, a Vrhovni sud je ponovo donio istu presudu, odnosno usvojio reviziju „Euro linea“.

Dok u „Merkuru“ najavljuju novu apelaciju Ustavnom sudu BiH, pravni zastupnik „Euro line“ Milorad Đukić smatra da je jedina ispravna odluka Vrhovnog suda.

„Sve ostale odluke su nezakonite i proizvoljne“, kaže Đukić.

Njegova tvrdnja biće na provjeri istražnih organa, jer je o radu sudija Vrhovnog suda upravo u ovom predmetu pokrenuta istraga, o čemu ćemo pisati u narednom tekstu.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)