Home Ostalo “JOŠ NEKO VRIJEME OSTAJE U HAGU” U koju državu će Radovan Karadžić...

“JOŠ NEKO VRIJEME OSTAJE U HAGU” U koju državu će Radovan Karadžić biti poslat na izdržavanje kazne?

0

Nakon što je ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas osuđen pred Žalbenim vijećem MRMKS na doživotnu kaznu zatvora, postavilo se pitanje gdje će on služiti kaznu zatvora.

Kada je riječ o proceduri koja slijedi, prvo će biti potrebno ustanoviti zemlju u kojoj će on služiti kaznu.

Postoji, naime, spisak država sa kojima postoji ugovor o izdržavanju kazni zatvora, ali će se u konkretnom slučaju morati raditi o zemlji koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

Njegov advokat Goran Petronijević izjavio je za Klix.ba da će on još jedno vrijeme ostati u Hagu.

– Karadžić staje u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu gdje je sada do donošenja odluke i upućivanja u zemlju gdje će odslužiti kaznu. Koja će to biti država sada nije poznato, ali će sporazum biti sklopljen u skladu sa UN-ovim propisima – rekao je Petronijević.

Dodao je da će bez obzira što je presuda pravosnažna zahtijevati reviziju presude. Taj proces, kaže, može trajati godinu-dvije nakon čega će se znati više.

Portparol Mehanizma Helena Egleston kazala je za BIRN BiH da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslat na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum sa Mehanizmom.

avatar
  Pretplati se  
Notify of