Home Vijesti Jevtić: Bez Srpske liste nema ni vlade samoproglašenog Kosova

Jevtić: Bez Srpske liste nema ni vlade samoproglašenog Kosova

0

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da je bez razgovora sa ovom političkom partijom u bilo kakvoj opciji formiranje nove vlade samoproglašenog Kosova nemoguće, jer to kažu Ustav Kosova i zakoni.
Jevtić je rekao da je srpski narod na Kosmetu vrlo jasno na proteklim izborima rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju.
Komentarišući izjavu lidera pokreta “Samoopredjeljenje” Aljbina Kurtija da će biti predstavnika Srba u “kosovskoj vladi”, ali ne predstavnika Srpske liste, Jevtić je za RTS rekao da Kurti govori šta bi želio, ali da je drugo šta stoji u zakonima. On je pojasnio da u Ustavu, član 96, stoji da će “predstavnik Srba u Vladi Kosova biti izabran većinom predstavnika te zajednice kosovskoj skupštini”.
– Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina, to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog. Prosto je to nemoguće – istakao je Jevtić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Kurti želi da zaista bude predsjednik vlade samoproglašenog Kosova, on mora da uzme činjenicu da je Srpska lista pobijedila.
– Sačekaćemo konačne rezultate, nije velika razlika između prve i druge stranke u ovom trenutku, putem pošte glasovi nisu izbrojani. Mada se pretpostavlja da je većina glasova koji su došli putem pošte za `Samoopredeljenje` – rekao je Jevtić.
On je ocijenio da su albanski glasači poručili na izborima da nisu zadovoljni radom onih koji su nekoliko decenija bili na vlasti u Prištini i da hoće nove ljude, posebno što su partija Aljbina Kurtija i partija Ise Mustafe bile u opoziciji u prošlom sazivu parlamenta. Jevtić je istakao da je vrlo važno to što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata u parlamentu samoproglašenog Kosova.
– To znači da nismo ostavili prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa onim što su interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – dodao je Jevtić.
On je naveo da je pratio izbornu noć, kada su izlazili rezultati i da je vidio veliko nezadovoljstvo određenih albanskih analitičara zbog ubjedljive pobjede Srpske liste.
– Zato je bilo važno da mi u velikom procentu pobedimo kako ne bi dozvolili da se pojave neki Srbi koji ne bi radili ništa drugo osim slušali šta im ovi govore – rekao je Jevtić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je privržen samo interesima Republike Srpske i naroda kojem pripada, a ne bilo čijim …

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Aljbin Kurti život posvetio stvaranju “velike Albanije” i mržnji prema …

“BiH je davno došla u fazu u kojoj je sasvim irelevantno da li je vlast formirana ili ne.” Srđan Blagovčanin, TI …

Policajci sve češće primjenjuju represiju prema maloljetnicima u gradu, za šta pravnici tvrde da nemaju zakonsko pravo. Miloš Brkić, načelnik …

Udruženje, koje se naročito istaklo humanošću tokom rata, proslavilo 25 godina postojanja. Desanka Rađević, predsjednica Udruženja „Žena i …

Narodni poslanik PDP, Draško Stanivuković, oslobođen je odgovornosti da je u septembru prošle godine narušio javni red i mir nepostupanjem na …

Let’s block ads! (Why?)