Home Vijesti JEFTIN OKIDAČ ZA EMOCIJE BIRAČA Da li su stranački POKLONI DJECI bezazleni...

JEFTIN OKIDAČ ZA EMOCIJE BIRAČA Da li su stranački POKLONI DJECI bezazleni ili nešto više

0

Novogodišnji i božićni praznici vrijeme su darivanja i pomaganja, ali i idealno vrijeme da političke partije preko djece uberu koji politički poen, razgovaraju s roditeljima i pokupe simpatije možda budućih članova, upozoravaju stručnjaci.
Iako stručnjaci za dječja prava godinama upozoravaju na zaštitu najmlađih, koji još nisu u stanju da sami odlučuju, naglašavajući da djeci nije mesto ispod bilborda, na stranačkim skupovima, kao i slikanje sa stranačkim materijalom, ova praksa se nastavlja.
Sasvim je legitimno, tvrde stručnjaci, da stranke djeci svojih članova organizuju proslavu ili dodjelu novogodišnjih paketića bez prisustva medija, ali sve češće se dešava da se iznenadno i nenajavljeno „stranački pokloni“ nađu kod mališana čiji roditelji ne znaju o čemu se radi. Dešavalo se da se mještani naselja pozovu na nikoljdansku dodjelu paketića u ime mjesne zajednice, pa se negdje iza pojavi stranački plakat, a nije strano ni da stranke i funkcioneri posjećuju domove, vrtiće, bolnice i djeci dijele poklone uredno sve to plasirajući u medijima.
Mitinzi u školama ne samo da nisu zabranjeni, nego su direktori dužni da ih, kao javne prostore, ustupe strankama za kampanju.
Djeca kao ukrasi
Stručnjak za dječja prava iz Organizacije „Zdravo da ste“ Aleksandra Štrbac smatra da je pitanje zloupotrebe djece u političke svrhe dosta komplikovana tema, prije svega zbog toga što o učešću djece na ovakvim skupovima odlučuju roditelji.
– Ako su oni simpatizeri određene partije, njihova je odgovornost hoće li svoju djecu uključiti u njih ili ne. Ono što se ne bi smjelo dešavati, a dešava se, jeste situacija u kojoj se djeca u ove aktivnosti uključuju mimo saglasnosti roditelja, u institucijama ili u aktivnostima koje se ne smiju vezivati samo za jednu političku opciju ili stranku, pa čak i ako nju predstavljaju vršioci visokih javnih dužnosti – smatra ona.
Objašnjava da političari često koriste djecu kao “kulise” ili “ukrase” u javnom nastupu, ali da se ovo prepoznaje u javnoj sferi, koja vremenom sve više postaje svjesna ovakvih strategija, te vrlo često kod ljudi proizvodi samo kontraefekte.
Foto: Vida Đukić/RAS Srbija
– Previše dugo gledamo i slušamo o tome kako su “djeca naša budućnost”, a svjedočimo zanemarivanju njihovih zagarantovanih prava, pa i prava da budu zaštićena od zloupotrebe u političke svrhe – objašnjava ona.
Naglašava da je pohvalno ako se politička opcija uključi u pomaganje djeci, ali u tim situacijama se lako može izbjeći zloupotreba i u odnosima sa javnošću i u medijskom pokrivanju ovakvih događaja.
– Ozbiljni političari, koji zaista vode računa o pravima djeteta, ako ih ima, neće se staviti u ovu kontradiktornu poziciju niti izlagati djecu zloupotrebi. Nažalost, djeca su tretirana uglavnom kao okidači emocija u biračkom tijelu, a ne kao punopravni građani sa svojim potrebama, koje se moraju zadovoljiti – objašnjava ona, naglašavajući da roditelji moraju bolje da se informišu o događajima na kojima njihova djeca učestvuju – rekla je Aleksandra Štrbac.
Bjatal: Uvod u korupciju
Da su djeca zbog politike često ugrožena smatra i sociolog Esad Bajtal.
Foto: Klix/RAS SrbijaEsad Bajtal
– Oduzimati djeci vrijeme zbog političkih svrha je nešto što je svagdje u svijetu nenormalno i izaziva čuđenje, dok je kod nas savim uobičajeno – smatra Bajtal, dodajući da mu sve to miriše na pripremu djece za ono što će postati njihova stvarnost – mito i korupcija.
Napominje da je BiH po istraživanjima prva na planeti po korupciji, te da i uključivanje djece u kampanje spada u tiho učenje takvog način života.
Za razliku od njega, ništa loše u dodjeli paketića i djeci koja izazivaju simpatije u kampanjama ne vidi direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Ljiljana Petrović-Zečić.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaLjiljana Petrović Zečić

– Praznici su vrijeme kada se misli na porodicu, na najmilije, na darivanje i davanje pomoći onima kojima je potrebna. Ne samo kod nas, i u regionu je tako. Ako djeca pripreme program u školama, ne vidim zloupotrebu djece u tom smislu. Takođe, kada se rade politčke kampanje, tu uvijek imate neke djece koja kod nas izazivaju simpatije, u čemu ne vidim zloupotrebu – rekla je ona, naglašavajući da ne podržava iskorištavanje djece u političkim kampanjama, ali da u dodjeli paketića ne vidi ništa loše.
Komentar nam je dala i dječji psiholog Sonja Stančić. Ona je kratko prokomentarisala da odgovornost snose roditelji.
– Svaki roditelj treba da zna šta je najbolje za njegovo dijete. Ja kao profesionalac ne mogu da odlučujem da li će roditelj svoje dijete da vodi na “Zvezde Granda” ili na predstavu. Tako da to gdje će djeca ići i od koga će primati poklone odlučuju roditelji – rekla je ona kratko.
Stručnjaci već godinama komentarišu da problem nije samo u lošim zakonima, nego i u stavu da nema ničeg lošeg u tome što “ponosna djeca ponosnih roditelja, mašući stranačkim zastavicama, kupuju ulaznicu za budućnost”.
Podsjećamo da BiH svojim izbornim pravilima nije prepoznala ni potrebu, a ni važnost zaštite djece i njihovih interesa u političkoj kampanji, tako da utvrđena pravila ponašanja, predviđena u izbornoj kampanji, ne prepoznaju djecu i njihovo pravo na zaštitu od moguće zloupotrebe.
Stizale i prijave
Na ove pojave upozoravaju i nadležni za dječja prava. U posljednjih nekoliko godina institucija Ombudsmana za decu zaprimila je nekoliko prijava koje se odnose na različito angažovanje djece u predizbornim i izbornim aktivnostima.
– Najbolji interes djece, na koji djeca imaju pravo, obavezuje da se djeci u izbornoj kampanji obezbijedi potrebna zaštita, a to znači da se djeca ne koriste u kampanjama za ostvarivanje ciljeva odraslih, već da se njihove potrebe prepoznaju u programima političkih stranaka – rekla je Ombudsman za djecu Republike Srpske, Dragica Radović.
Foto SrnaDragica Radović
Podsjeća da je Ombudsman za djecu tokom 2017. i ponovo u 2018. uputio preporuku CIK i predložio preduzimanje potrebnih mjera i aktivnosti radi otklanjanja situacija koje dovode do povrede prava i interesa djece u političkim kampanjama. Iz CIK im je odgovoreno da je prijedlog još u razmatranju.
Dobrobit djece staviti u fokus
Ombudsman za decu poziva sve političke stranke da dobrobit djece bude u fokusu njihovih programa s ciljem da se djeci pruži podsticajno okruženje kako bi sva djeca razvijala svoje potencijale i izrasla u kreativne i odgovorne članove našeg društva.
– Svi odrasli snose svoj dio odgovornosti da djeci svojim primjerom pokažu pravilan put ka svijetu odraslih, a posebna odgovornost je na roditeljima, jer je i Porodičnim zakonom Republike Srpske jasno uređeno da roditelji imaju dužnost i pravo da štite svoju maloljetnu djecu i da se brinu o njihovom životu i zdravlju – objasnila je ona.
Dodaje da roditelji treba da budu podrška i vjetar u leđa svojoj djeci u smislu podrške u razvijanju njihovih kapaciteta i razvojnih potencijala, a nikako da ih vode na masovna okupljanja i političke skupove.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Protest opozicije, koji je organizovan kao odgovor na grubi nasrtaj ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača na narodnog poslanika Draška …
VIŠE

Skup podrške političkim predstavnicima Republike Srpske završen je bez obraćanja političaraa, a nisu zabilježeni ni incidenti. Na skupu pod …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Sarajevu da će i Republika Srpska i Federacija BiH povući tužbe koje se …
VIŠE

Dobro sam prošao, Sifet Podžić je obično Srbima prijetio sječenjem glave, meni samo pregledom, komentarisao je danas nministar odbrane …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je na današnjem, prvom sastanku sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH …
VIŠE

Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je izmjene skupštinskog Poslovnika o radu, s ciljem vraćanja digniteta …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)