Home Vijesti JEDINSTVO SRPSKOG NARODA Irinej i Vučić predložili osnivanje komisije za odbranu SPC

JEDINSTVO SRPSKOG NARODA Irinej i Vučić predložili osnivanje komisije za odbranu SPC

0

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenili su da je, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, najvažnije očuvati mir i narodno jedinstvo te da u perspektivi treba osnovati međunarodnu komisiju koja bi na međunarodnim kvorumima branila interes Srpske pravoslavne crkve (SPC) gdje god je ona ugrožena.
Patrijarh Irinej je poručio da se nada da će vlasti Crne Gore razmisliti prije nego što bi krenuli u realizaciju ovog zakona i otimanja srpskih svetinja, jer, kako je naglasio, sada vide reakciju naroda koji je spreman da ih brani.
– Molim se Bogu da neće doći do toga i da će razum pobijediti – poručio je patrijarh Irinej nakon razgovora sa Vučićem.
Njegova svetost je upozorio da su Srbi u Crnoj Gori u velikom problemu, a da je njegovo lično mišljenje da stvari treba smirivati iako, kako je rekao, ima mnogo stvari koje “idu svojim putem”.
– Ovo nije problem samo Srbije i Crne Gore. Mi smo Crnu Goru smatrali dijelom svog naroda. Nemamo ništa protiv države Crne Gore. Mi smo jedan narod, mada ima, nažalost, ljudi koji to sada negiraju. To prepuštamo njima, ali istorija ima svoj sud o tome – rekao je patrijarh Irinej.
Patrijarh srpski smatra da je posebno važno to što o problemima SPC i Srba razgovara sa Vučićem i ponovio da odnosi srpske crkve i srpske države nikada nisu bili dobri kao danas.
– Zahvalan sam na svemu što država danas čini u korist crkve. I svetinje u Crnoj Gori su svetinje od koje koristi nije imala samo crkva i narod nego i država – rekao je on i dodao da je posebno zahvalan na velikoj pomoći koju je država dala za dovršetak Hrama Svetog Save u Beogradu koji je zavjetni hram srpskog naroda.

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju na riječima razumijevanja i porukama mira koje je poslao.
– Ono na čemu je patrijarh insistirao je puno jedinstvo srpskog naroda i da zajednički sagledamo sa čim se suočavamo poštujući državne granice drugih. To jedinstvo je nešto na čemu će država Srbija nastaviti da radi podrškom očuvanju kulturne baštine svuda o regionu – rekao je on.
Vučić je dodao da će država pomoći i zajednički djelovati sa SPC na osnivanju međunarodne komisije za odbranu ostavštine SPC.
– Srećan sam jer sam na čelu države u vrijeme kada je na čelu SPC patrijarh Irinej. Onoliko koliko možemo da pomognemo crkvi mi ćemo biti podrška. Zahvaljujemo se na toplom prijemu i sa velikim nadanjem čekamo sljedeću godinu. Neka bude mir za naš narod gdje god živi i za naše svetinje koje postoje vijekovima – poručio je Vučić.
Foto: Tanjug/AP
On je naglasio da je najvažnije da se sačuva mir i da ne bježi da o problemima u Crnoj Gori razgovara sa predsjednikom te zemlje Milom Đukanovićem.
– Za nas je važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanje tenzija, a uvjeren sam da niko ne smatra da bi bilo dobro da neko dođe i zauzima manastir Ostrog. Nadam se to nije ničija ideja. Naše je da riječima, znanjem i strukom ukažemo svima u svijetu o čemu je riječ, da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između Srba, bez obzira da li živjeli u Banjaluci, Budvi, Podgorici, Beogradu nema razlike – istakao je Vučić.
On je rekao da je patrijarha Irineja upoznao o svemu što je država radila protekle godine i da ga je uvjerio, s obzirom na to da je patrijarh uvijek brižan za građane Republike Srpske, da će nastaviti podršku srpskom narodu zapadno od Drine koja, kako je rekao, nikada nije bila veće od ove u 2019. godini.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore učinjena …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će povratak za pregovarački sto sa Prištinom biti težak posao i da nije optimista u vezi s …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da Savjet više neće biti mjesto blokade i da sve što bude do njega kao …
VIŠE

Predsjednik Srpske demokratske stranke, Mirko Šarović prisustovao je sjednici Gradskog odbora SDS Doboj i tom prilikom razgovarao sa rukovodstvom …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da BiH treba da ima diferenciranu stopu PDV-a, što znači da za osnovne životne …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku svim građanima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH povodom nove 2020. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)