Home Magazin JEDINI U BiH Opština Prozor-Rama uvela besplatan javni prevoz

JEDINI U BiH Opština Prozor-Rama uvela besplatan javni prevoz

0

PROZOR/RAMA – Opština Prozor-Rama s početkom nove 2020. godine uvela je besplatan javni prevoz za sve svoje stanovnike i time jedina u državi pa i široj regiji rješava problem saobraćajnih gužvi i smanjila zagađivanje zraka.

Pomoćnik načelnika OpštineProzor-Rama Josip Juričić koji je i jedan od autora ovog projekta kaže kako se ideja zapravo nametnula iz potrebe stanovnika toga kraja.

– Ideja se nametnula kroz svakodnevni rad s građanima. Uvidjeli smo potrebu za prevozom građana, a takav vid prevoza nije postojao u našoj Opštini. Uslovi su se stekli organizovanjem opštinskog poduzeća Javni prevoz, koje je počelo a pravim radom tek početkom ove godine. Stekli su se uslovi da se uz organizovanje prevoza djece iz osnovnih i srednjih škola organizuje i prevoz građana – objašnjava Juričić za Klix.

Ekonomska računica

Iako ovaj podvig nameće pitanje ekonomske računice Juričić tvrdi da je uz dobro strateško planiranje i razmatranje ustanovljena isplativost jer rješava višestruke probleme tog kraja.

Opština Prozor-Rama godinama već u potpunosti finansira prevoz učenika za osnovne škole iako je to zakonska obaveza kantona, što je potvrdila i prošlogodišnja sudska presuda kojom HNK mora platiti opštini za izvršeni prijevoz učenika osnovnih škola više od 500.000 KM uz kamatu. Uprkos tome vodeći brigu o svome stanovništvu Opština je prije nekoliko godina omogućila besplatan prevoz za učenike Srednje škole Prozor.

Višestruki značaj

Ovim projektom kako naglašava smanjiće saobraćajne gužve i zagađivanje vazduha ali i osobama koje posjeduju vozila olakšati kretanja, što čelnici Opštine Prozor-Rama smatraju značajnim.

“Cilj je izaći u susret našim sugrađanima, pogotovu onim starijima koji nemaju svoja vozila i koji su uvijek osuđeni na čekanje nekoga da ih odveze. Sad će im biti olakšano kretanje, a time će se smanjiti i gužve u prometu, što će automatski smanjiti i zagađivanje zraka – pojasnio je Juričić.

Testna faza ovog prevoza je počela s novom 2020 godinom, a kako pojašnjava u roku od pola godine, trebaju se definisati sve relacije vožnje i rasporedi satnica kako bi ovaj projekt bio što produktivniji na zadovoljstvo svih.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of