Home Biznis Javna korupcija u javnim nabavkama

Javna korupcija u javnim nabavkama

6

15.07.2021. / 15:08

BANJALUKA – Korupcija je prisutna u svim sferama društva, a najviše je zastupljena u javnim nabavkama što je posebno vidljivo bilo u godini pandemije, zato moramo pronaći mehanizme da ovakvim trendovima stanemo u kraj, jednoglasna je poruka sa današnjeg okruglog stola koji je organizovala Unija udruženja poslodavaca RS, a u okviru projekta „Suzbijanje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih organa“.

foto: Capital.ba

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić istakao je da Unija, kao reprezentativna organizacija poslodavaca želi da bude dio izrade novog Zakona o javnim nabavkama.

Korupcija je prisutna u svim segmentima našeg društva, a ono što poslovni sektor zabrinjava je što je korupcija toliko prisutna u javnim nabavkama. Dosta je zastupljena u građevinarstvu, posebno u niskogradnji, naši putari imaju dosta problema u tom pogledu“, istakao je Aćić.

Dodao je da se BiH ove godine nalazi na 111. mjestu, kada je u pitanju indeks percepcije korupcije, što je najlošiji rezultat od 2012. godine.

Aleksandra Martinović iz organizacije Transparency international je govoreći o novom Zakonu o javnim nabavkama kazala da su poboljšane odredbe po pitanju prevencije sukoba interesa, što je bio veliki problem.

Kako bismo se uskladili sa evropskim direktivama potrebno je usvajanje jednog potpuno novog zakona o javnim nabavkama. Transperency godinama ukazuje da je problem korupcije sistemski problem. Vrlo je teško naći postupak javne nabavke za koji se može reći da je u potpunosti čist“, poručila je Martinovićeva.

Rješenje za ove probleme vidljivo je u saradnji svih segmenata društva, počevši od poslovne zajednice, inspekcijskih organa, organizacija civilnog društva, pa do samih građana.

Projekat „Suzbijanje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih organa“ provodi Unija udruženja poslodavaca RS, a ovaj projekat je dio projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Iako je ranije na ovom okruglom stolu bilo najavljeno prisustvo direktora Inspektorata Republike Srpske Milovana Krče, on se na ovom događaju nije pojavio.

Učesnici su prilikom diskusije naglasili kako je Inspektorat veoma važna karika u cijelom ovom procesu, te kako čelnici ove institucije nikako ne bi smjeli biti izabrani po stranačkoj liniji .

Podsjećamo, kako je CAPITAL ranije pisao Krčo je  nedavno doslovno briljirao na intervjuu za poziciju direktora Inspektorata.

Ranijom raspodjelom političkog plijena Inspektorat je godinama pripadao Socijalističkoj partiji sve do dolaska Milovana Krče, koji je kadar političke grupe Obrena Petrovića, sada SNSD-a.

Milovan Krčo je za vršioca dužnosti Inspektorata imenovan u decembru prošle godine i to nakon što je Dragutin Škrebić podnio ostavku.

Prije njega u dva navrata vršilac dužnosti je bila Danijela Batar (SP) koja se na toj poziciji nekoliko puta smjenjivala sa Predragom Tomićem koji je nezakonito smjenivan i sudskim odlukama vraćan na direktorsko mjesto.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here