Home Vijesti JASNE PORUKE IZ STRAZBURA “Formiranje vlasti u BiH ključno za rješavanje unutrašnjih...

JASNE PORUKE IZ STRAZBURA “Formiranje vlasti u BiH ključno za rješavanje unutrašnjih sporova”

0

Zamjenici predsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma parlamenta BiH Nikola Špirić i Borjana Krišto istakli su na sastanku sa predsjednikom Senata Francuske Žerardom Laršerom da je formiranje vlasti na nivou BiH ključno za rješavanje svih unutrašnjih političkih sporova, ali i za predstavljanje zemlje u međunarodnim organizacijama i institucijama.
Na sastanku na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata članica Savjeta Evrope u Strazburu, Krišto i Špirić upoznali su Laršera da je jedna od posljedica zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH i to da nisu izabrani članovi delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.
Navodeći da to nije poruka nikome izvan BiH, već rezultat unutrašnjih političkih slabosti, oni su izrazili uvjerenje da će svi ključni faktori shvatiti da budućnost BiH počiva na stalnom unutrašnjem dijalogu i konsenzusu o svim spornim pitanjima, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.
Laršer je rekao da se rješenja za sva sporna pitanja moraju naći u BiH i upozorio da kriza u formiranju vlasti na nivou BiH komplikuje situaciju kada je riječ o članstvu u Savjetu Evrope, te izaziva zastoj na evropskom putu BiH.

Posebna tema razgovora bilo je pitanje poštovanja odredaba Ustava BiH, na osnovu kojeg je BiH konstituisana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana.
Upozoreno je da Ustav BiH treba poštovati jer, kako je rečeno, niko od onih koji kritikuju Dejton nije ponudio bolji sporazum za BiH.
Ukazano je i na potrebu poštovanja odluka Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio odredbe Izbornog zakona BiH suprotne ustavnom načelu prema kojem svaki konstitutivni narod ima pravo da bira legitimne predstavnike u institucije vlasti u BiH.
Tokom susreta pozdravljena je činjenica da će BiH naredne godine biti domaćin 21. zasjedanja Asocijacije evropskih senata.
Razgovarano je i o mogućim temama za dijalog predsjednika evropskih senata, a prihvaćen je prijedlog najviših zvaničnika Parlamentarne skupštine BiH da se u Sarajevu razgovara o ulozi senata u nacionalno mješovitim društvima i državama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Uoči početka 18. Samita pokreta nesvrstanih u Kongresnom centru u Bakuu, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dočekao je predsjednik …
VIŠE

“Ne mora biti da svako ko ima naočare pametno priča.” Draško Stanivuković, poslanik u Narodnoj skupštini …
VIŠE

Izazvao osudu javnosti zbog ispada u NSRS, kada je rekao da je poslanica Jelena Trivić zaljubljena u svog partijskog kolegu. Ilija Tamindžija, …
VIŠE

Prikupio novac potreban za transplataciju bubrega i pankreasa, te uskoro putuje na liječenje u Padovu. Predrag Duronjić, mladić iz …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik doputovao je u Baku gdje će sutra učestvovati na 18. Samitu pokreta nesvrstanih. Na aerodromu u …
VIŠE

Profesionalni poslanici Predstavničkog doma BiH do sada su primili najmanje po 40.000 KM samo po osnovu „gole“ plate za 10 mjeseci, iako se …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)