Home Biznis Jahorina se seli na Manjaču

Jahorina se seli na Manjaču

0

JAHORINA – Uprava Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ odlučila je da svoje ideje sprovede i na drugim lokacijama osim na olimpijskoj planini, pa za iduću godinu najavljuje gradnju ski centara „Manjača“ kod Mrkonjić Grada i „Igrišta“ kod Vlasenice, te spajanje Jahorine gondolom sa Istočnim Sarajevom.

Iz OC danas je saopšteno da „iako se čini da je rukovodstvo OC „Jahorina“ novim projektima dostiglo svoj i maksimum u iskorištenosti potencijala ove planine, situacija u praksi nije takva“.

„Bez obzira na sve aktivne projekte koji su u toku, uprava ovog centra planira još veće i ozbiljnije projekte za sljedeću godinu a odnose se na prostor cijele države, a ne samo Jahorine“, saopšteno je danas iz OC.

Naime, u planu je razvoj ski centra „Manjača“ kod Mrkonjić Grada kao i ski centra „Igrišta“ kod Vlasenice.

Planirana površina ski centra „Manjača“ odnosi se najvećim dijelom na  površine koje  zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m2, zatim na instalacije i ljetnje sadržaje.

Prema Planiranom rješenju ski centra „Manjača“ predviđena je jedna šestosjedna žičara, ukupne visinske razlike oko 264 m, dužine oko 1.000 m i kapaciteta 3.000 skijaša/sat kao i pokretna traka dužine oko 100 m, kapaciteta 1.000 skijaša/sat.

Žičaru prate dvije osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 2.500 m. Pored skijaške infrastrukture u planu je i gradnja zabavnih sadržaja: tjubing, avantura park, dječije igralište, zip line i drugi zanimljivi sadržaji.

Planirana površina ski centra „Igrišta“ odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 190.000 m2.

Prema Planiranom rješenju ski centra „Igrišta“ predviđen je jedan šestosjed, ukupne visinske razlike oko 330 m, dužine 820 m i kapaciteta 3000 skijaša/sat i pokretna traka dužine 150 m, kapaciteta 1.500 skijaša/sat.

Planirana je izgradnja tri glavne osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 4.750 m. Kao i za ski centar Manjača i na Igrištima je u planu izgradnja i zabavnih sadržaja, ali i ugostiteljskih i parking prostora.

Takođe, najavljuju iz OC, od velike strateške važnosti su i projekti – spajanje Jahorine sa Istočnim Sarajevom ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su ujedno najadekvatnije, ali i najatraktivnije rješenje kako za prevoz skijaša tako i za prevoz gostiju i turista koji nisu skijaši.

„Uvek pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom dijelu Evrope, tako smo i došli na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbjedniji način prevezu do Jahorine i zimi i ljeti. Sad smo u fazi pripreme, obezbjeđenja imovine i dokumentacije, početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki“, rekao je direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić.

Dodao je da su benefiti projekta veliki i ogledaju se u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini.

„Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Jahorine jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodoma Sarajevo. Pored toga što će ova gondola biti jednistvena turistička atrakcija takođe će doprinjeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila kao i bezbjednosti svih korisnika“, istakao je Ljevnaić.

U planu su i dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima.

„Kada je riječ o projektu spajanja Pala sa Jahorinom, želimo da najviše benefita imaju građani Pala. Izgradnjom ovog projekta ćemo razviti najviše Pale, jer će po ugledu na evropske ski centre, centar smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palama. Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza. Svaki od ovih projekata je strateški itekako značajan za razvoj naše regije ali i podsticanje i razvijanje privrede u cijeloj državi“, naveo je Ljevnaić, saopšteno je iz OC „Jahorina“.

 CAPITAL

Ključne riječi:& & , , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of