Home Biznis Izmjenama navika do manje potrošnje struje

Izmjenama navika do manje potrošnje struje

0

BANJLUKA – Minimalnim izmjenama svakodnevnih navika građani mogu značajno umanjiti iznos mjesečnih računa, smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu i istovremeno kreirati ugodan i energetski efikasan dom, izjavila je stručnjak iz oblasti energetske efikasnosti pri Razvojnom programu UN (UNDP) Danijela Kardaš.

Ona je rekla da je energetska efikasnost važna za svakog pojedinca, a projekat “Zeleni ekonomski razvoj”, u okviru kojeg je danas u Banjaluci održana edukacija, kao i slične aktivnosti, doprinose produktivnijem i pametnijem korištenju energije i očuvanju životne sredine za buduće generacije.

“Štediti možemo svaki dan odabirom energetski efikasnijih uređaja”, rekla je Kardaševa i pojasnila da se uvijek savjetuje da prilikom kupovine uređaja kupci teže slovnim oznakama “A”, što je oznaka da uređaji troše manje energije za jednako obavljanje istog rada.

Ona je istakla da je projekat “Zeleni ekonomski razvoj” usmjeren na promociju i povećanje svijesti javnosti o važnosti energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine.

“Kroz raznovrsne aktivnosti ovog projekta doprinosi se uspostavljanju održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih ušteda u druge svrhe”, dodala je Kardaševa.

Ona je građanima danas ukazala na značaj energetske efikasnosti i dala praktične savjete o mjerama koje mogu primijeniti u svom domaćinstvu, a zainteresovani građani su imali priliku da na izloženom primjeru makete energetski efikasne kuće uče o ovome.

Projekat “Zeleni ekonomski razvoj” u BiH implementira UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, te drugim partnerima.

Nakon Banjaluke, edukativni skupovi biće održani u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Zenici. Srna

Ključne riječi:& & , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of