Home Magazin IZLOŽBA „ZLATNE NITI ĆIRILICE“ Ljepotu drevnih rukopisa prenijeli na platno

IZLOŽBA „ZLATNE NITI ĆIRILICE“ Ljepotu drevnih rukopisa prenijeli na platno

0

BANJALUKA – U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci, u ponedjeljak, u 19 sati, biće otvorena izložba „Zlatne niti ćirilice“ povodom 800 godina autokefalnosti Spravoslavne crkve i proslave dana Svetog Save.

Izložbu priređuje udruženje Beo-Etno vizija iz Beograda.

Izložbu „Zlatne niti ćirilice“ čini više od 50 originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga.

Ličnost i zaostavština Svetog Save predstavljaju uvijek poseban izazov za stvaraoce čije djelo počiva na očuvanja tradicije i njenih novih interpretacija u duhu Svetosavlja i kulturnog nasljeđa Srednjeg vijeka kao riznice neprolazne ljepote i neupitnih vrijednosti.

Srpske rukopisne knjige spadaju u najljepše pisane spomenike svjetske kulturne baštine i za narod u kome su nastale predstavljaju svojevrsne relikvije, baš kao što sama ćirilica odražava dušu srpskog naroda, njegovo samosvojno duhovno nasljeđe.

Autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i njeguje unutar srednjevjekovne dvorske i crkvene umjetnosti, inspirisala je članice Beo-Etno vizije iz Beograda da ljepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenesu na platno iglom i koncem.

Ljubav utkana u svaki rad spona je koja povezuje prošlost i sadašnjost, pretvarajući njihov zagrljaj u modernu bajku o očaravajućoj, vječnoj ljepoti srpske ćirilice.

Autor izložbe je predsjednica Beo-Etno vizije Vera Avlijaš, koja je zajedno sa svojim koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla ove izuzetno vrijedne radove.

Izložba se  realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske – Sekretarijata za vjere i Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci. Stručnu kordinaciju ovog izlagačkog projekta potpisuje Artis centar iz Beograda čija će direktorka, istoričarka umjetnosti Tamara Ognjević govoriti na otvaranju.

Izložba će biti otvorena do 15. februara.

Beo-Etno vizija, osnovana krajem 2012. godine, nastoji da očuva tradicionalni umjetnički vez i druge srodne zanate, te da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa upozna podjednako i domaću i inostranu publiku, ali i da poveže stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svijetu.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of