Home Biznis Izgubili 11 milijardi za dva dana: Posrnuli avio-gigant plaća cijenu sporne letjelice

Izgubili 11 milijardi za dva dana: Posrnuli avio-gigant plaća cijenu sporne letjelice

0

18.12.2019. / 9:00 h

ČIKAGO, Propasti Boingovog modela 737 maks ne nazire se kraj, a dionicama ove kompanije sve brže pada vrijednost.

Samo u posljednja dva dana vrijednost ove kompanije opala je za 11 milijardi dolara, dok su razmišljali o tome da li da nastave proizvodnju boinga 737 maks.

Ovaj model aviona nije poletio još od marta, kada je u nesrećama poginulo 346 ljudi u roku od pet mjeseci.

U ponedjeljak je vrijednost dionica opala za 4,3 odsto. Razlog ovome bila je neodlučnost kompanije, koja je razmišljala o tome da prekine proizvodnju modela 737 maks. Ovo je značilo da je vrijednost opala za 8,3 milijarde doalra.

Danas je pad vrijednosti Boingovih dionica iznosio dva odsto, nakon što je potvrđeno da će se od januara zaustaviti proizvodnja ovog modela aviona. Ovim je kompanija izgubila još dva miliona u vrijednosti.

Od marta Boingove dionice opale su za otprilike 23 odsto, što znači da je vrijednost kompanije umanjena za ukupno 55 milijardi dolara.

Dok se još mislilo da će se problematični model vratiti u službu, činilo se kao da postoje šanse da će se i vrijednost kompanije vratiti na ranije nivoe.

Ipak, analitičar Ronald Epstajn smatra kako se vrijednost dionica neće uvećati u 2020, upravo zbog nepovjerenja investitora koje je izazvano problemima s modelom 737 maks. B92

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of