Home Biznis Izgubiće milione jer odluku o suspenziji carina nema ko da usvoji

Izgubiće milione jer odluku o suspenziji carina nema ko da usvoji

0

SARAJEVO – Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je prijedlog odluke o smanjenju i suspenziji carina na uvoz pojedinih repromaterijala za narednu godinu. Međutim, da li će ova odluka biti usvojena niko sa sigurnošću ne može da potvrdi s obzirom da zadnju riječ u ovom slučaju ima Savjet ministara BiH koji je u tehničkom mandatu i sve rjeđe zasijeda.

Sa druge strane, nema većih naznaka da bi u skorije vrijeme moglo doći do formiranja vlasti na državnom nivou, pa su privrednici u strahu da bi mogli ostati bez ove podsticajne mjere.

Radovan Pazurević, direktor fabrike “Sanino” koja godišnje izveze oko 170.000 pari obuće iz Dervente kaže kako bi neusvajanjem odluke samo na uvozu đonova iz Kine ovo preduzeće pretrpilo štetu od 200.000 maraka s obzirom da je carina na njih 15 odsto.

To bi bila katastrofa za nas i vjerovatno bi poslovali sa gubitkom, a bili bi prinuđeni da pojedine programe prekinemo”, kaže Pazurević za CAPITAL.

Dragutin Škrebić, direktor preduzeća “Škrebić Company” iz Teslića a koje zapošljava oko 450 radnika ocjenjuje da bi se na cijelu industriju tekstila, kože i obuće izvršio ogroman udar ako carine ne bi bile suspendovane.

Nije shvatljivo da nemamo carine na gotovu obuću koja stiže iz Evrope a imamo carine na repromaterijal. Zbog toga smo prinuđeni da radimo lon poslove i da prodajemo tuđu robu”, kaže Škrebić.

Prema njegovim riječima ova priča se ponavlja svake godine bez potrebe.

Ministar svake godine produžava odluku umjesto da se donesu izmjene i dopune zakona kojima bi se to trajno regulisalo”, zaključio je Škrebić.

U Privrednoj komori RS su nam rekli kako su po ovom pitanju imali negativna iskustva jer se odluka uvijek usvajala u posljednji momenat. S obzirom na aktuelnu političku situaciju dodaju oni, situacija je dodatno usložena.

Ova odluka je do sada dala dobre rezultate po pitanju povećanja obima proizvodnje pa samim tim i na veći broj radnika. Nije dobro da privrednici čekaju zadnji dan godine i da se dovode u neizvjesnost”, kaže Vladimir Blagojević, portparol komore.

Inače, odlukom u koju je portal CAPITAL imao uvid obuhvaćeno je 58 carinskih tarifa i one se ne odnose na robu koja je porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Radi se o materijalima i sirovinama koji se koriste u vlastitoj proizvodnji a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda”, navodi se u odluci.

Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa možete pogledati OVDJE.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Ključne riječi:& & , , , , , , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of