Home Vijesti IZETBEGOVIĆ PORUČIO “Nema članstva u NATO dok se svi ne usaglase”

IZETBEGOVIĆ PORUČIO “Nema članstva u NATO dok se svi ne usaglase”

0

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da neće biti članstva BiH u NATO dok se o tome svi ne usaglase.
– Saradnja i kretanje BiH ka članstvu u NATO su aktivirani. Ali, takođe, tačno je da neće biti članstva u NATO dok se o tome svi ne usaglasimo – istakao je Izetbegović za Glas Srpske.
On je izrazio uvjerenje da će stav Srba u tom smislu sazrijevati i da će se zajedno sa ostalima odlučiti za ono što će “donijeti stabilnost, sigurnost, onemogućiti nove konflikte i podići životni standard, kao što je to bio slučaj u zemljama koje su se priključivale NATO”.
– Takav stav preovladavao je prije nekoliko godina. Ne treba se previše osvrtati unazad, pamtiti zlo i poraze. Svi smo prošli patnje i desetkovanja. Evropa se nikad ne bi pomirila, ujedinila, niti živjela u obilju da je nastavila živjeti u prošlosti – naveo je Izetbegović.
On je ukazao da su ratovi izazvani raspadom Jugoslavije i intervencija NATO okončani prije 25 godina.

– Treba ići dalje, miriti se i donositi racionalne i odgovorne odluke – rekao je Izetbegović.
Odgovarajući na pitanje da li će SDA od stranaka iz Srpske kao protivuslugu za imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara tražiti da Senad Bratić bude vraćen na poziciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Izetbegović je rekao da u SDA nemaju namjeru da vezuju ta dva dogovora, ali traže da oba zasebno budu ispunjena.
Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da će SDA prepustiti SNSD bilo šta u Federaciji BiH.
Izetbegović je naglasio da potpredsjednik FBiH “ima veoma jaku poziciju, neuporedivo jaču od potpredsjednika Republike Srpske”.
– Imajući to u vidu, kao i ponašanje SNSD u ovom mandatu, nije realno očekivati da će im SDA prepustiti bilo šta u FBiH. Ali, kroz eventualno poboljšanje odnosa SDA i SNSD u budućnosti bismo mogli učiniti ono što je normalno, a to je da u obje entitetske vlade imamo ministre iz ove dvije pobjedničke stranke. Imali smo ranije takve koalicije i to je funkcionisalo – naglasio je Izetbegović.
On je ocijenio da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH u proteklom mandatu uradila odličan posao, ali nije odgovorio na pitanje da li će SDA insistirati da Osman Mehmedagić ponovo bude imenovan za njenog direktora.
Govoreći o izmjenama Izbornom zakona BiH, Izetbegović je istakao da će uložiti napore kao i ranije, ali da će biti teško postići dogovor.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u narednim danima razgovaraće sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem s ciljem spuštanja tenzija, …
VIŠE

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) Srbije zatražiće zvanično od Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore sve relevantne informacije u …
VIŠE

“Ovi novokomponovani Srbi, koji zasjedoše u Sarajevu, ne daju Srbima ni primaknuti se bezbjednosnom sektoru.” Dragan Mektić, poslanik u PS …
VIŠE

Prokockao 20.000 KM skupljenih za izgradnju kuće malom Dejanu Zoriću iz Novog Grada. Mladen Karan, novinar iz …
VIŠE

Uvode još tri nova zanimanja za osobe s Daunovim sindromom. Zoran Jelić, upravnik Centra „Daun …
VIŠE

Izmjene Poslavnika Narodne skupštine Republike Srpske odnosiće se na ograničavanje vremena rasprave i sprečavanje zloupotreba replika i krivih …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)