Home Politika Izetbegović: BiH neće u NATO ako to ne želi RS

Izetbegović: BiH neće u NATO ako to ne želi RS

0


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da BiH neće ući u NATO ako to ne žele Srbi i Republika Srpska.

“U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO”, rekao je Izetbegović sinoć u političkom magazinu Pečat na RTRS.

Međutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka.

“Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Čovicem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe – da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati”, istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

“Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Takođe, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO-u bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije, pa ćemo se dogovarati dalje. Ja ne znam šta će biti za 10 godina”, istakao je Izetbegović.

On je poručio i da Savjet ministara neće biti formiran bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske i odbacio mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa opozicionim stranka u RS SDS i PDP.

“Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih”, rekao je on.

Kada je riječ o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Izetbegović smatra da je NSRS donela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

“Građani Republike Srpske imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta”, naveo je Izetbegović.

Lider SDA je pojasnio zašto Republiku Srpsku ne naziva punim imenom, već “entitet RS”.

Agencije

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of