Home Biznis Izabran novi generalni direktor Nisana

Izabran novi generalni direktor Nisana

0

TOKIO, Nisan Motor imenovao je juče višeg potpredsjednika kompanije Makoto Ućidu za novog glavnog izvršnog direktora, javlja Rojters.

Britanska agencija ocjenjuje da je riječ o neočekivanom potezu jer je Ućida, koji se kompaniji pridružio na polovini svoje karijere, važio za relativnog autsajdera, ali da je njegov izbor odmah protumačen pozitivno zbog zategnutih odnosa Nisana sa njegovim glavnim akcionarom – Renoom.

Ućidi će se pridružiti novoimenovani glavni operativni direktor Ašvani Gupta, koji je trenutno glavni operativni direktor u Micubiši Motorsu, mlađem partneru Nisana, u pokušaju da postave na noge kompaniju pogođenu padom profita i skandalom sa menadžmentom.

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila uzdrman je nakon hapšenja bivšeg predsjednika kompanije Karlosa Gosna prošle godine zbog optužbi za finansijske malverzacije koje on negira, kao i nedavnim odlaskom glavnog izvršnog direktora Hirota Saikave koji je priznao da je bio nepropisno preterano plaćen.

Pažnja investitora sada će biti fokusirana na to kako će Ućida napraviti zaokret i vratiti kompaniju na staze profita – posebno njeno poslovanje u Sjedinjenim Državama – i kako će popraviti odnose sa Renoom.

Jedan izvor blizak Renou opisao je izbor Ućide kao “pobjedu automobilske alijanse”, dodajući da obojica novih direktora znaju posao i da su spremni da pomognu Nisanu da se oporavi. Novoimenovani šefovi Nisana će preuzeti dužnosti do 1. januara. Tanjug

Ključne riječi:& & 

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of