Home Vijesti Iz Džender centra poručili: Savjet ministara BiH opet zadire u nadležnosti Srpske

Iz Džender centra poručili: Savjet ministara BiH opet zadire u nadležnosti Srpske

0

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu fomirao je Odbor za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH, koji je za 6. novembar zakazao prvu sjednicu i pozvao predstavnike Republike Srpske, uprkos tome što ih Vlada Srpske nije imenovala, a u međuvremenu je plasirana i priča o mobingu u Džender centru Srpske.
Direktorica Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač izjavila je Srni da odluka o formiranju Odbora nije bila na dnevnom redu već je, vjerovatno, provučena kao vanredna tačka i da je očito da su ministri iz Srpske za nju glasali.
Lukačeva je naglasila da su svi članovi Odbora sa nivoa BiH, ali je njegov zadatak da na svim nivoima vlasti prati i analizira sprovođenje konvencije, a to ne može u Republici Srpskoj, jer je Džender centar koordinaciono tijelo za provođenje Istanbulske konvencije.
– Taj odbor nije mogao biti formiran i bez nas ne može da se provodi Istanbulska konvencija i na takav način ne može da se radi – poručila je Lukačeva.
Ona je objasnila da je Vlada odbila da imenuje u Odbor svoje predstavnike, jer je konstatovala da nema ustavnog osnova da bude osnovan na nivou BiH.
Vlada je u julu 2018. godine zadužila Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske da o tom zaključku upozna Savjet ministara BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agenciju za ravnopravnost polova BiH.
Prethodno je Agencija za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH zatražila imenovanja iz Republike Srpske u Odbor, pozivajući se na Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).
Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je u svom mišljenju navelo da je vidljivo da je riječ o pokretanju inicijative za osnivanjem novog tijela na nivou Savjeta ministara BiH za praćenje i izvještavanje koje je vezano za oblast koja je u isključivoj nadležnosti entiteta, te smatra da nema ustavnog osnova za uspostavljanjem jednog takvog tijela na nivou BiH.
Lukačeva je napomenula da je Vlada ranije imenovala Džender centar Republike Srpske da sprovodi, prati sprovođenje i izvještava Vladu o programima i mjerama prema Konvenciji i u tu svrhu sarađuje sa nadležnim organima, institucijama i organizacijama u Republici Srpskoj, BiH i Savjetu Evrope.

Iako je o svemu navedenom Savjet ministara BiH bio ranije upoznat, ovo tijelo, sada u tehničkom mandatu, 5. avgusta ove godine donijelo je odluku da formira Odbor za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH bez predstavnika iz Republike Srpske.
Lukačeva je navela da su, uprkos tome, prošle sedmice uputili poziv poslanicima iz Republike Srpske u Predstavničkom domu parlamenta BiH da prisustvuju prvom sastanku tog Odbora.
Sastanak je zakazan za 6. i 7. novembra na Jahorini kada je planirano i stručno savjetovanje za predstavnike institucija za prikupljanje informacija za izvještavanje prema Istanbulskoj konferenciji u Savjetu Evrope, što treba da bude održano naredne godine.
Lukačeva je napomenula da u posljednje tri godine već postoje problemi sa Ministratstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi sa nadležnostima i predstavljanjem na međunarodnom nivou, te da je u međuvremenu plasirana i priča o mobingu u Džender centru Republike Srpske s ciljem diskreditacije direktorice, ove institucije i same Vlade.
– Neko anonimno pismo je otišlo prema Ombudsmanu za ljudska prava BiH u kome piše da mi ne radimo sa međunarodnim i nevladinim organizacijama, da se maltertiraju zaposleni. Mi smo se izjasnili da to nije tačno – rekla je Lukačeva.
Ona je dodala da je Ombudsman na svoj sajt stavio preporuku Džender centru i Vladi, te da je to isto uradio i Džender centar na svom sajtu kao odgovor na tu preporuku.
– Naveli smo da je riječ o anonimnom pismu bez dokaza, da Džender centar poštuje sve obaveze i da rad, red i disciplina nisu mobing – objasnila je Lukačeva i dodala da su zaposleni dali izjave da nikad niko nije trpio mobing.
Prema njenim riječima, u tom pismu je navedeno i da u Džender centru maltertiraju porodilje, ali da su one dale izjave da nikad nije bilo problema, što je proslijeđeno obmudsmanu.
Lukačeva sumnja da se, s obzirom na sve okolnosti, želi napraviti hajka na Džender centar posredstvom nevladinih organizacija iznošenjem, kako je istakla, netačnih tvrdnji.
– Ne postoji nikakav mobing, nikakvo maltretiranje. Ako neko insistira da se dolazi na posao u osam, a ne u deset ili da se izlazi u jedanaest i ne vraća na posao, to nije mobing već radna disciplina. A, takvih situacija je bilo – objasnila je Lukačeva, koja u svojoj biografiji ima i rad ženama žrtvama nasilja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

U improvizovanom studiju ispred zgrade Radio televizije Republike Srpske, narodni poslanici PDP, Jelena Trivić i Draško Stanivuković održali su …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da oni koji guraju priču o nezavisnosti Kosova moraju da računaju na to da i …
VIŠE

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da su građani Sarajevsko-romanijske regije prepoznali besprijekornu nacionalnu …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je novo pismo portparolu visokog predstavnika EU Maji Kocijančič u kojem je ponovo zatražio da kaže …
VIŠE

Ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič izjavio je danas da su odnosi dvije zemlje možda najbolji u istoriji i da je saradnja posebno dobra u …
VIŠE

Specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda – u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)