Home Biznis Italija ponovo oporezuje energetske kompanije

Italija ponovo oporezuje energetske kompanije

0

22.11.2022. / 14:35

RIM – Italija je odobrila zakon o budžetu od 35 milijardi evra za narednu godinu kojim će se povećati vanredni porez za energetske kompanije kako bi se proširila pomoć porodicama i preduzećima pogođenim višim cijenama.

FOTO: Agencije

Novi budžet, koji je predstavila administracija nove premijerke Đorđe Meloni, planira da poveća poresku stopu na dodatnu dobit ostvarenu prodajom energije na 35 odsto sa sadašnjih 25 odsto do sredine 2023. godine, navodi se u vladinom saopštenju.

U 2023. godini porez će se obračunavati na dodatni neto prihod koji iskazuju kompanije koje prodaju energiju po višim cijenama, a ne na promet kako se to radi u ovom trenutku.

Zakon koji je odobrila vlada sada se suočava sa dugotrajnom parlamentarnom kontrolom i trebalo bi da doživi manje promjene pre konačnog usvajanja.

Neke od budžetskih mjera će podstaći političke tenzije unutar vladajućeg saveza, koji čine premijerkin pokret Braća iz Italije, Forza Italia i Liga.

Posebno pitanje koje izaziva podele unutar parlamenta biće vladin plan da vremenom ukine prihode građana koji je uvela vlada na čelu sa Đuzepeom Konteom, kako bi se umesto toga finansirale mjere za povećanje nataliteta.

Više od 21 milijarde evra iz budžeta biće izdvojeno za pomoć porodicama i preduzećima koja se suočavaju sa visokim cijenama energije, što će ukupno povećati iznos do 75 milijardi evra pomoći koje je vlada odvojila da održi ekonomiju.

Istovremeno, vlada smanjuje popust na cijene benzina koji finansira država na 0,15 evra po litru sa 0,25 evra po litru.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)