Home Biznis Italija kaznila Amazon sa 1,13 milijardi evra

Italija kaznila Amazon sa 1,13 milijardi evra

0

09.12.2021. / 17:00

MILANO – Italijanski antimonopolski regulator saopštio je danas da je novčano kaznio kompaniju za e-trgovinu Amazon sa 1,13 milijardi evra (1,28 milijardi dolara) zbog zloupotrebe tržišne dominacije, što je jedna od najvećih kazni u Evropi izrečena nekom američkom tehnološkom divu.

FOTO: Agencije

Amazon je, sa svoje strane, izrazio “snažno neslaganje” sa odlukom italijanskog regulatora i i najavio žalbu, izvještava Rojters. Nadzor regulatora na globalnom nivou nad tehnološkim gigantima se pojačao nakon niza skandala zbog privatnosti i dezinformacija, kao i žalbi nekih kompanija da te firme zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć.

Pored Amazona, u Evropi su pod pojačanim nadzorom i Alfabetov Gugl, Fejsbuk, Epl i Majkrosoft, napominje britanska agencija. Italijanski nadzorni organ je u saopštenju naveo da je Amazon iskoristio svoju dominantnu poziciju na italijanskom tržištu usluga kako bi favorizovao logističke usluge prodavaca koji su aktivni na njegovom, italijanskom veb sajtu Amazon.it.

Vlasti su precizirale da Amazonov servis za posredvanje na tržištu usluga FBA, s nizom ekskluzivnih pogodnosti, uključujući oznaku Prajm, pomogao većoj vidljivosti isključivo korisnika tog servisa i povećanju prodaje na Amazon.it. “Amazon spriječava uključivanje ponuda prodavaca trećih strana s oznakom Prajm kojima ne upravlja FBA”, navodi se u saopštenju regulatora. Etiketa Prajm omogućava povoljnije uslove prodaje za više od sedam miliona najlojalnijih potrošača i kupaca s velikom potrošnjom, koji su članovi Amazonovog programa lojalnosti.

Iz Amazona su poručili da je FBA servis “potpuno opciona usluga” i da je većina prodavaca trećih strana na Amazonu ne koristi.

“Prodavci koji izaberu FBA to čine jer je taj servis efikasan, povoljan i konkurentan u pogledu cijena. Predložena novčana kazna i pravni lijekovi su neopravdani i neodmjereni”, navodi se u saopštenju kompanije. Tanjug

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here