Home Biznis Ispod očekivanja: Gotovo zaustavljen rast poslovne aktivnosti u Evrozoni

Ispod očekivanja: Gotovo zaustavljen rast poslovne aktivnosti u Evrozoni

0

LONDON, Rast poslovne aktivnosti u Evrozoni gotovo je zaustavljen ovog mjeseca jer je aktivnost u dominantnom uslužnom sektoru porasla slabijim tempom od očekivanog.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za Evrozonu, koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja tog bloka, iznosi 50,3 poena u novembru, što je niže u odnosu na oktobarskih 50,6 poena i bliže granici od 50 poena koja razdvaja rast od pada, saopštila je londonska kompanija IHS Markit koja obračunava taj indeks.

Najnoviji indeks je i ispod očekivanja ekonomista koje je anketirao Rojters, a koji su predviđali da će on u novembru iznositi 50,9 poena.

Novembarski PMI ukazuje na rast BDP-a Evrozone od 0,1 odsto u ovom kvartalu, saopštio je IHS Markit, što je sporije u odnosu na rast od 0,2 odsto u prethodnom kvartalu.

PMI za uslužni sektor pao je na 10-mjesečni minimum od 51,5 poena sa 52,2 poena.

To je takođe ispod svih očekivanja ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali 52,5 poena.

Istovremeno, pogoršanje situacije u proizvodnom sektoru Evrozone je, kako prenosi Fajnenšel tajms, bilo manje od očekivanog u novembru, što je podgrijalo nadu da je najgore možda prošlo kada je riječ o krizi u industrijskom sektoru Evrozone.

PMI za proizvodni sektor je porastao na 46,6 poena u novembru sa 45,9 poena u oktobru. To je neznatno više u odnosu na očekivanja ekonomista koje je anketirao Rojters od 46,4 poena. Tanjug

Ključne riječi:& & ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of