Home Biznis IRB se predomišlja, PREF razmatra aukciju akcija „Krajinapetrola“

IRB se predomišlja, PREF razmatra aukciju akcija „Krajinapetrola“

0

BANJALUKA – Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske još se ne može izjasniti o prodaji akcija u „Krajinapetrolu“, dok Penzijski – rezervni fond (PREF) RS razmatra organizovanje aukcije za paket akcija tog banjalučkog preduzeća u cilju testiranja cijene.

Firma „Nes“ obavijestila je, putem Banjalučke berze, javnost o sticanju akcija „Krajinapetrola” te najavila ponudu za preuzimanje ostatka akcija.

Osnovni kapital „Krajinapetrola“ iznosi 13,87 miliona KM, a podijeljen je na 13.876.371 redovnih (običnih) akcija, nominalne vrijednosti jednu marku.

Ponudilac, „Nes“, trenutno je vlasnik 32,245 odsto akcija.

„Ponudilac će u postupku preuzimanja djelovati samostalno. Za svaku akciju Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu koja je definisana u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava“, navedeno je u Obavještenju.

U IRB-u još ne znaju da li će prodati akcije koje Srpska preko fondova posjeduje u „Krajinapetrolu“.

„U ovom trenutku se ne možemo izjašnjavati o najavljenoj ponudi za preuzimanje koja će biti upućena akcionarima ovog društva“, odgovorili su iz IRB-a.

U PREF-u ističu da će razmotriti cijenu iz ponude za preuzimanje.

„U slučaju da se odlučimo za prodaju putem javljanja na ponudu za preuzimanje, prije toga ćemo organizovati aukciju za paket akcija u cilju testiranja predložene cijene. Ovo će omogućiti svakom zainteresovanom investitoru kupovinu po navedenoj cijeni. Svakako da na našu odluku utiče i nedavno usvojena dividendna politika i stav menadžmenta preduzeća o ponudi za preuzimanje“, rekao je direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da je bivši direktor „HE na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio milione da prije hrvatske “Industrije nafte – INA” kupi „Krajinapetrol“, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, akcije „Krajinapetrola“ platila je 2,3 miliona KM u srijedu, 13. novembra, blok poslom na Banjalučkoj berzi, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „`Petrobart` izašao iz „Krajinapetrola“.

I INA je zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola”, a Vlada RS spremna je da proda državni udio i već je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:& & , , , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of