Home Biznis IRB RS mogu nadzirati i osobe koje su krivično gonjene!

IRB RS mogu nadzirati i osobe koje su krivično gonjene!

0

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske uskoro treba da dobije novi Nadzorni odbor čiji će članovi moći biti i osobe protiv kojih se vodi krivični postupak.

Naime, Ministarstvo finansija RS je nedavno raspisalo  konkurs za članove NO a na osnovu kriterija koje je propisala Vlada Republike Srpske, kojoj očigledno nije bitno da li su kandidati predmet  istražnih ili pravosudnih organa.

Tako bi, prema ovim kriterijumima Snežana Vujnić, aktuelni direktor ove finansijske institucije mogla da konkuriše za stolicu u odboru i pored toga što se pred Sudom BiH protiv nje vodi postupak.

Naime, ona je optužena za kriminal u propaloj “Bobar banci” ali nije osuđena, što znači da joj ovaj proces ne predstavlja prepreku da se prijavi.

Dobro upućeni sagovornici CAPITALA a koji su nam skrenuli pažnju na ovu pojavu smatraju kako je u pitanju svojevrsni “probni balon” na osnovu kojeg bi se po istom modelu birao i budući direktor IRB-a kojeg imenuje upravo Nadzorni odbor.

Zanimljivo je i to da će na ovom konkursu kandidatu biti dovoljno dati pisanu izjavu da nije osuđivan.

Koliko je neuobičajeno izostavljanje kriterijuma za najveću državnu instituciju koja raspolaže stotinama miliona maraka kapitala Republike Srpske, pokazuju drugi konkursi u kojima je jasno naglašeno da kandidati ne mogu biti osobe protiv kojih se vodi krivični postupak.

Na primjer, kandidat za direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske po konkursu koji je raspisan isti dan od strane istog ministarstva će morati da priloži uvjerenje nadležnog organa za istu stvar.

Interesantno je i to da je Ministarstvo finansija samo nekoliko sedmica kasnije raspisalo konkurs za jednog člana Nadzornog odbora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) Republike Srpske gdje u opštim uslovima traži da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, što ukazuje na nejednaku praksu.

Podsjećamo, aktuelnom Nadzornom odboru IRB-a kao i direktoru je mandat istekao prije tri godine.

Nadzorni odbor IRB-a, na prijedlog Vlade, imenuje Narodna skupština RS na četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora.

Predsjednik je Nada Mirjanić-Gluvić, a članovi Nebojša Lukić, Ilija J. Džombić, Slaviša Sandić,  Mirjana Ostojić i Miloš Vukosavljević.

Vlada RS se u pismu namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) još 2016. godine obavezala da će, u cilju održavanja stabilnosti finansijskog tržišta, preduzeti mjere kako bi se unaprijedio rad IRB-a i uveo nadzor od strane Agencije za bankarstvo RS, ali do toga još nije došlo.

CAPITAL: D. Tovilović

Ključne riječi:& & , , , , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of