Home Biznis IRB RS do danas plasirao tri milijarde KM

IRB RS do danas plasirao tri milijarde KM

0

30.09.2022. / 15:00

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske je do danas plasirala tri milijarde KM, od čega oko 2,4 milijarde KM na kreditnoj osnovi, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac.

Foto: Capital

Vrhovac je rekao novinarima u Banjaluci predstavljajući veb-servis IRB-a za grantove da je oko 650 miliona KM plasirano u emisije hartija od vrijednosti, te 5,1 milion KM na bespovratnoj osnovi putem finansijskog mehanizma.

“Posmatrano prema djelatnostima u područije prerađivačke industrije plasirano je oko 43 odsto sredstava, zatim slijede poljoprivreda i šumarstvo, te trgovina i građevinarstvo”, naveo je Vrhovac precizirajući da je posebna pažnja posvećena poljoprivredi gdje je ukupno plasirano oko 200 miliona KM.

On je dodao da je 726 miliona KM plasirano u stambene kredite, čime je omogućeno rješavanje stambenog pitanja za 13.850 korisnika.

“Sve naše plasmane u privredi plasirali smo sa ciljem podsticanja zapošljavanja i prema izjavama korisnika tih sredstava omogućeno je očuvanje više od 54.000 radnih mjesta, kao i stvaranje nova 5.174 radna mjesta”, istakao je Vrhovac.

On je za veb-servis rekao da je namijenjen privredi i lokalnim zajednicama jer se iz posjeta koje je IRB imala gradovima i opštinama u Srpskoj saznalo da lokalne zajednice teško mogu dobiti informaciju o javnim pozivima koje daju domaći donatori, kao i o onim iz EU u vezi sa pretpristupnim fondovima.

“Odlučili smo da na tom polju uradimo bazu podataka i da IRB bude jedan klasični servis našim privrednicima i lokalnim zajednicama gdje prikupljamo podatke o javnim pozivima. U okviru naše baze podataka nalazi se mejling lista na koju se mogu prijaviti svi naši privrednici i lokalne zajednice i dostaviti svoj mejl na koji će se dostavljati sva obavještenja o javnom pozivu za donatorska sredstva”, naveo je Vrhovac.

On je naglasio da ovdje nije samo riječ o informacijma koje će imati privrednici ili lokalne zajednice, nego i da se IRB stavlja na raspolaganje i kod apliciranja i izrade projekata za apliciranjem za takva sredstva.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u IRB-u Mirko Bošnjak predstavio je izgled i način funkcionisanja veb-servisa rekavši da je to jedan koristan instrument od kojeg se očekuje da će dati rezultate.

On je naveo da ovaj veb-servis, između ostalog, olakšava pretragu gdje aplikant dobija jedan sažet pregled, te da za određena sredstva na mejlig listi odabere djelatnost za koju je zainteresovan, odredi svoju formu, prijavi se i dobija sva potrebna obavještenja.

Bošnjak je dodao i da aplikant ima mogućnost direktnog kontatka sa IRB-om. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)