Home Biznis Investicije u elektrane na Drini šansa za region

Investicije u elektrane na Drini šansa za region

0

V. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović rekao je da zajedničko preduzeće EPS i ERS već izvodi pripremne radove i priprema gradilište HE „Buk Bijela“, prve od tri hidroelektrane u sistemu Gornja Drina i da smetnje koje dolaze od političkih ličnosti iz Federacije BiH ne mogu da ometaju ovaj projekat.

Važan projekat i za EPS i ERS je i hidroenergetski sistem Srednja Drina, u kojem bi se između Višegrada i Bajine Bašte gradile tri hidroelektrane, vredne 870 miliona evra, snage 320 megavata, sa proizvodnjom 1.200 MWh godišnje. Razgovarali samo i sa predstavnicima „Elektroprivrede BiH“ i želimo da svi zainteresovani energetski subjekti budu uključeni u ovaj projekat”, istakao je Petrović.

On je dodao da je i EPS izrazio interes da na neki način učestvuje u projektu HE „Boka“ na lokalitetu Sutorina, koju razvijaju ERS i EPCG. HE „Boka“ imala bi snagu 250 megavata i godišnju proizvodnju od oko 1.330 MWh.

ERS i EPS mogu da podignu saradnju na viši nivo i u oblasti investicija, trgovine električnom energijom i razvoje energetske mreže. Možemo da usaglasimo planove rada remonta na elektranama, što se sada pokazalo važnim, a moglo bi da finansijski rastereti obe kompanije. Pokrećemo projekte koji su čekali decenijama i nadam se da će ova generacija otvarati radove i objekte, kao i nove perspektive opstanka našeg naroda na ovim prostorima i naše buduće energetske nezavisnosti, što nam je konačan cilj”, zaključio je Petrović.

Sastanku u sjedištu EPS-a prisustvovale su Uprave Elektroprivreda Srbije i Srpske.

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here