Home Biznis Investicija od 600 miliona evra: Kinezi imaju velike planove za najveću grčku...

Investicija od 600 miliona evra: Kinezi imaju velike planove za najveću grčku luku

0

ATINA, Kina i Grčka dogovorile su se da nastave sa realizacijom 600 miliona evra vrijedne investicije kineske kompanije Kosko u najveću grčku luku Pirej.

Sporazum je skopljen u sklopu nastojanja da se ojača njena uloga kao čvorišta u brzo rastućoj trgovini između Azije i Evrope.

Ovaj sporazum, koji je dio 16 bilateralnih trgovinskih sporazuma koji će biti potpisani između Grčke i Kine, dolazi u trenutku zvanične posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Atini, prenosi agencija Rojters.

Odnosi dvije zemlje postali su prisniji od 2009. godine kada je Kosko dobio 35-godišnju koncesiju za modernizaciju i upravljanje kontejnerskim dijelom poslovanja pirejske luke.

Kosko je 2016. godine kupio većinskih 51 odsto akcija u luci Pirej. Kineska kompanija planira da luku Pirej pretvori u najveću komercijalnu luku u Evropi, tako što će potrošiti oko 600 miliona evra za unapređenje poslovanja.

Taj iznos obuhvata i obavezne investicije u iznosu od 300 miliona evra do 2022. godine, koje će, pošto budu realizovane, omogućiti kompaniji Kosko da preuzme još 16 odsto udjela u luci.

Međutim, otpor lokalnih zajednica natjerao je Grčku prošlog mjeseca da, pod izgovorom da uslovi “još uvijek nisu sazreli”, odbaci prijedloge Koskoa za izgradnju novog kontejnerskog terminala u Pireju. Tanjug

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of