Home Biznis „Interlignum“ emituje obveznice od šest miliona KM

„Interlignum“ emituje obveznice od šest miliona KM

6

22.12.2021. / 17:30

TESLIĆ – Kompanija „Interlignum“ iz Teslića odlučila je da se zaduži emisijom obveznica u iznosu od šest miliona maraka, kako bi platila kreditne i poreske obaveze, te obezbijedila obrtna sredstva.

Foto: Interlignum.net

Javni poziv za upis i uplatu prve emisije dugoročnih korporativnih obveznica javnom ponudom upućen je danas svim domaćim i stranim, fizičkim i pravnim licima, nakon što su u „Interlignumu“ za tu namjeru prethodno dobili odobrenje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske.

„Prvom emisijom emituje se 60.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 6.000.000 KM. Dospijeće emisije je osam godina. Kamatna stopa iznosi četiri odsto na godišnjem nivou“, navode iz „Interlignuma“.

Dodaju da će se u prvih šest mjeseci isplaćivati samo kamata, dok će se u sljedećih sedam godina i šest mjeseci isplaćivati glavnica i pripadajući dio kamate u jednakim mjesečnim anuitetima.

„Sredstva pribavljena emisijom obveznica koristiće se za zatvaranje dijela obaveza prema ZiraatBank BH u iznosu od 5.000.000 KM, dok će prostali iznos biti iskorišćen za plaćanje obaveza prema dobavljačima, obaveza prema Poreskoj upravi i kao obrtna sredstva. Očekivani efekti su povećanje likvidnosti i finansijska konsolidacija“, naveli su u toj teslićkoj kompaniji.

U cilju obezbjeđenja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica iz prve emisije „Interlignum“ će izdati 96 mjenica, a upisaće se i hipoteka – založno pravo prvog reda na njihove nekretnine koje su procijenjene na oko 10 miliona KM.

Pored navedenog, „Interlignum“ će upisati založno pravo, u korist vlasnika obveznica, na akcije svog preduzeća „NOVA BORJA” Teslić, a koje su procijenjene na 2,9 miliona KM.

Početak upisa i uplate obveznica je 29. decembar ove godine i trajaće 30 dana, zaključno sa 28. januarom 2022. godine.

Ukupni prihodi „Interlignuma“ lani su iznosili 21,9 miliona KM, dok su im rashodi bili 21,5 miliona KM. Neto dobit koju su zabilježili iznosi 338.975 KM. Zapošljavali su oko 90 radnika.

„Interlignum“ je osnovan 2002. godine, a 2017. godine kupili su preduzeće „Nova Borja“ koje je nastalo na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije „Borja“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)