Home Biznis Injac: Guverner Hrvatske savjetovao Bobara kako da manipuliše

Injac: Guverner Hrvatske savjetovao Bobara kako da manipuliše

0

15.12.2022. / 13:08

BANJALUKA – Bivša dirketorka Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac, optužena za nesavjestan rad u službi, kazala je danas u Okružnom sudu da je rukovodstvo “Bobar banke” vješto manipulisalo i skrivalo stvarno stanje, praveći tako privid da banka nema problema sa poslovanjem.

FOTO: Capital

Svjedočeći u svoju odbranu ona je kazala da je to mogao uraditi samo neko ko dobro poznaje superviziju i finansije.

Pokojnog Gavrila Bobara savjetovao je biši guverner Hrvatske narodne banke. On mu je mogao savjetovati kako da te stvari prikrije”, kazala je Injac u nastavku glavnog pretresa.

Sa druge strane, kako je rekla, Agencija sve do imenovanja prinudne uprave nije mogla utvrditi stvarnu sliku stanja u banci.

Naime, prema njenim riječima jedini zakonski osnov po kojem je Agencija mogla reagovati je bila dokumentacija dostavljena iz banke, a koja je kako se kasnije ispostavilo bila falsifikovana.

Banka imala duplo knjigovodstvo

Tek nakon što je prinudna uprava ušla u banku javili su se ljudi koji su podizali kredite u banci, a kojih nije bilo u evidencijama. Tako se otkrilo kako postoji duplo knjigovodstvo gdje smo po kancelarijama pronalazili registratore sa dokumentacijom koji su bili označeni sa “ne knjižiti””, posvjedočila je Injac.

Takođe, tada su otkrili i da su radnici podizali kredite koje su vratili banci, i to oko osam miliona maraka.

Procedura oko tih kredita, ispričala je ona, urađena je u skladu sa zakonom i svim pravilima i sa svom potrebnom dokumentacijom, gdje su svi kreditni dosijei bili uredni.

Kako je kazala, zakon je jasno propisao kada Agencija može i kako reagovati kada je poslovanje banke u pitanju.

Saznanja Agencije o stanju u banci su se bazirala na osnovu izvještaja i zapisnika iz banke, a koji su do kraja 2012. godine pokazivali da je je sve u redu i da nema problema sa poslovanjem. Kada smo utvrdili šta se dešava, donijeli smo niz mjera i reagovali”, rekla je Injac.

Ona je ispričala i da se više puta sastala sa vlasnikom banke, pokojnim Gavrilom Bobarom, koji je obećavao da će pronaći investitore koji će dokapitalizovati banku, ali da do toga na kraju nije došlo.

Cilj je bio da se banka spasi i ponovo stane na noge. Saradnja i razgovor sa vlasnikom banke bila je i naša zakonska obaveza”, zaključila je ona.

Podsjećamo, Slavica Injac jedna je od 16 optuženih u slučaju “Bobar banke”, a pored nje sudi se i bivšoj direktorici Investiciono – razvojne banke Republike Srpske, Snežani Vujnić.

Svjedočenje Slavice Injac bio je i zadnji dokaz odbrane u ovom slučaju. Za 12. januar je zakazano iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane, a nekoliko dana nakon toga očekuje se i izricanje presude.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)