Home Biznis Inflacija u Turskoj najviša od 1998.

Inflacija u Turskoj najviša od 1998.

0

04.06.2022. / 15:00

ANKARA – Inflacija u Turskoj skočila je u maju na najviši nivo od 1998. godine, vođena rastućim cijenama hrane i energije, dok je ultra labava monetarna politika doprinjela slabljenju nacionalne valute lire.

FOTO: Pixabay

Potrošačke cijene su porasle prošlog mjeseca u Turskoj za 73,5 posto međugodišnje sa nivoa od 70 procenata u aprilu, objavila je danas državna agencija za statistiku, prenosi “Blumberg”.

Dvadeset ekonomista je u anketi njujorške agencije predviđalo u prosjeku stopu inflacije u maju od 74,7 odsto na godišnjem nivou.

U odnosu na april, turska inflacija je prošlog mjeseca porasla za skoro 3,0 procenta, što je niže od posečne prognoze ekonomista od 4,0 posto.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i energije, dostigla je 56 odsto.

Najveći pokretači skoka inflacije su cijene hrane i energije, usljed poskupljenja sirovina na globalnim tržištima do kojeg je dovelo pogoršanje situacije s ponudom i ruski napad na Ukrajinu. Turska je veliki uvoznik nafte.

Centralna banka Turske se za sada uzdržava od povećanja kamate nakon što je prošle godine smanjila referentnu stopu za ukupno 500 baznih poena. Umjesto pooštravanja monetarne politike, promoviše se politika koja ima za cilj povećanje korišćenja domaće valute i stavljanje privredi na raspolaganje dugoročnih investicionih kredita, što za posljedicu ima to da Turska bilježi jednu od najgorih stopa inflacije na svijetu, navodi “Blumberg”.    Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)