Home Biznis Inflacija u Srbiji porasla 13,2 odsto

Inflacija u Srbiji porasla 13,2 odsto

0

12.09.2022. / 14:45

BEOGRAD – Inflacija u Srbiji porasla je 13,2 odsto u avgustu na godišnjem nivou i tako nastavila rast koji bilježi od početka godine.

Foto: Pexels

Na ponovno povećanje potrošačkih cijena u Srbiji najviše je uticalo povećanje cijena energenata, koje traje od početka rata u Ukrajini, ali i povezana povećanja u drugim sektorima.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva porasle su 3,9 odsto u avgustu u poređenju sa julom, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku. Cene hrane i pića bile su 2,5 odsto više u odnosu na prethodni mesec.

U prethodnih mesec dana zabeležen je pad cena od 2,5 odsto u transportu dok su cene odeće i obuće bile 0,6 odsto niže u avgustu nego u julu.

Među svim statističkim kategorijama, cene hrane porasle su najviše u Srbiji i tako doprinele padu kupovne moći stanovništva. U proteklih 12 meseci cene hrane skočile su čak 20,4 odsto, pokazuju indeksi potrošačkih cena što je veći rast od cena stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva koje su zabeležile rast od 13,5 odsto u odnosu na avgust 2021. godine.

Cijene hrane i energenata skočile su uprkos mjerama Vlade Srbije o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, jer su čak i uredbe o ograničenju cijena povećavale cijene tih proizvoda.

Analitičari Bloomberga očekivali su da će rast inflacije u avgustu u Srbiji iznositi 13,2 odsto.

U julu su potrošačke cijene porasle 12,8 odsto a Narodna banka Srbije je već u šest navrata ove godine podigla kamatne stope ne bi li pokušala da se izbori s inflacijom, koja je u velikoj mjeri uvozna, pošto se i Evropska unija, najveći trgovinski partner Srbije, bori sa strmoglavim rastom cijena ove godine.

Bloomberg Adria

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)