Home Biznis Inflacija u evrozoni na novom rekordu od 7,5 odsto u martu

Inflacija u evrozoni na novom rekordu od 7,5 odsto u martu

5

01.04.2022. / 14:28

BRISEL – Inflacija u evrozoni dostigla je u martu novi rekordan nivo od 7,5 posto međugodišnje, prema današnjim preliminarnim podacima evropske statističke službe Evrostat.

Foto: Pixabay

Rast potrošačkih cijena u 19-članom bloku koji dijeli zajedničku valutu evro, znatno se ubrzao prošlog mjeseca u odnosu na februar kada je iznosio 5,9 procenata, pošto su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji postakli snažan skok cijena goriva i prirodnog gasa.

Martovski nivo inflacije u evrozoni daleko je iznad prognoze analitičara koji su u prosjeku predviđali 6,6 odsto, a pri tome očekuju da će vrhunac dostići tek u narednim mjesecima.

Bazna inflacija u zoni evra, iz koje su isključene volatilne cijene energije i hrane, takođe je ubrzala rast na 3,2 odsto u martu sa februarskih 2,9 procenata.

Još uži indeks rasta potrošačkih cijena, iz kojeg su izuzeti alkohol i duvanski proizvodi, povećan je sa prethodnog niova od 1,7 posto na 3,0 procenta u martu.

Prema fleš procjeni Evrostata, najveći uticaj na skok inflacije imale su cijene energije, koje su martu porasle 44,7 posto na godišnjem nivou u odnosu na 32 procenta u februaru.

Slijede cijene hrane, alkohola i duvana s međugodišnjim rastom od 5,0 posto (4,2% u februaru), zatim neenergetska industrijska dobra s rastom od 3,4 procenta (3,1 posto u februaru) i usluge koje koje su poskupele 2,7 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 2,5 procenata u februaru.

Prema preliminarnim podacima, najviše godišnje stope inflacije su u martu zabilježile Litvanija, čak 15,6 odsto, i Estonija 14,8 procenata, a najniže su registrovane na Malti i u Francuskoj, 4,6 odsto, odnosno 5,1 procenat respektivno. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)