Home Biznis Indeksi tri nedelje u padu, globalna ekonomija slabi

Indeksi tri nedelje u padu, globalna ekonomija slabi

0

LONDON – Na svjetskim berzama cijene dionica pale su prošle nedjelje, treću nedjelju za redom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekomomija i otvaranja novog trgovinskog sukoba između SAD i EU, prenosi SEEbiz.

Na Volstritu je indeks Dau Džons prosle nedjelje oslabio 0,9 odsto, na 26.573 bodova, dok je indeks S&P 500 pao 0,3 odsto, na 2.952 boda.

Pad ova dva indeksa treću nedjelju za redom posljedica je slabih podataka iz američke ekonomije, koji su, kako se navodi, izazvali strahovanja ulagača od usporavanja rasta i recesije.

S druge strane, Nasdak indeks ojačao je 0,5 odsto, na 7.982 boda.

Institut za upravljanje nabavkom (ISM) objavio je da je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD u septembru pao na 52,6 bodova, najniži nivo od polovine 2016. godine, dok je proizvodna aktivnost pala na najniži nivo u poslednjih 10 godina.

Zbog toga su u utorak i srijedu cijene dionica pale oko tri odsto.

Međutim, krajem nedjelje tržište se oporavilo jer su ojačale špekulacije o daljnjem smanjenju ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Nakon slabih ekonomskih pokazatelja, trgovci na tržištu novca sada procenjuju da izgledi za smanjenje kamata Feda u oktobru iznose oko 77,5 posto, dok su još početkom nedjelje iznosili 40 odsto.

“Slabost pokazatelja, posebno iz neproizvodnog sektora, mogla bi da podstakne Fed na smanjenje kamata treći put ove godine”, kaže direktorka u firmi “Bokeh Capital Partners” Kim Forest.

Ulagači se nadaju da bi, osim u oktobru, Fed mogao da smanji kamate još jednom do kraja godine, četvrti put u ovoj godini.

“Na kritičnoj smo tački. Usporava se rast globalne ekonomije, kao i američke, zbog trgovinskih sukoba i nesigurnosti po pitanju trgovinske politike. Ali, tržište voli jeftin novac, a kada ga dobije, tada poraste”, rekao je direktor u firmi “EventShares” Ben Filips.

Podršku tržištu pružio je i solidan izvještaj o zapošljavanju u SAD.

U septrembru je broj zaposlenih porastao za 136.000, što je, doduše, nešto manji rast nego što su analitičari očekivali, ali veći nego mjesec dana prije, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, najniži nivo u 50 godina.

Ti podaci ublažili su strahovanja ulagača od oštrog usporavanja rasta americke ekonomije, dok je podatak da je prosječna satnica u septembru stagnirala u odnosu na avgust odagnao zabrinutosti u vezi sa jačanjem inflacije.

S druge strane, tržišta su bila pod pritiskom zbog istrage o mogućem opozivu predsednika SAD Donalda Trampa, ali i zbog trgovinskog sukoba između SAD i Kine, kao i SAD i Evropske unije. SEEbiz

Ključne riječi:& & , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of