Home Vijesti IMUNITET AMERIKANCIMA BLOKIRA PUT U EU Sporazum sa SAD postaje kočnica za...

IMUNITET AMERIKANCIMA BLOKIRA PUT U EU Sporazum sa SAD postaje kočnica za BiH

0

Među brojnim preprekama BiH ka članstvu u EU nalazi se i bilateralni sporazum koji imamo sa Sjedinjenim Američkim Državama o imunitetu njihovih državljana od gonjenja Međunarodnog krivičnog suda.
U posljednjem Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU navedeno je da se uglavnom pridržavamo Procesa stabilizacije i pridruživanja, ali uz nekoliko zamjerki.
– Nisu usvojene izmjene i dopune koje se tiču normalizacije viznog postupka za sve građane Kosova. Takođe, BiH još ima bilateralni sporazum sa SAD o imunitetu, kojim se američki državljani izuzimaju od jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda. Na taj način BiH ne poštuje Zajednički stav EU o integritetu Rimskog statuta kao ni ključne principe EU o bilateralnim sporazumima o imunitetu. Zemlja treba da postigne usklađenost sa stavom EU – navodi se u dijelu Mišljenja koje govori o političkim kriterijumima.
Inicijativa
U Ministarstvu pravde BiH kažu da je navedeni ugovor zaključen po inicijativi Ministarstva inostranih poslova BiH.
– Prilikom zaključivanja i otkazivanja međunarodnih ugovora Ministarstvo inostranih poslova BiH daje svoje mišljenje o spoljnopolitičkoj opravdanosti zaključenja ili raskida ugovora. Dakle, od mišljenja ovoga ministarstva zavisi status navedenog ugovora – kažu u Ministarstvu pravde.
Podsjećamo, BiH je 2005. godine, u vrijeme još snažnih međunarodnih pritisaka, potpisala sporazum po kojem se na Amerikance osumnjičene za ratne zločine neće odnositi odredba o izručenju MKS, bez prethodnog odobrenja Vašingtona. Sporazum su potpisali tadašnji ministar pravde BiH Slobodan Kovač i američki ambasador Kliford Bond.
Rimski statut
Član Savjeta za pravna pitanja PDP Aleksandar Savović objašnjava da su SAD potpisale niz bilateralnih sporazuma sa drugim zemljama kojima se američkim sadašnjim i bivšim državnim službenicima i mnogim drugim kategorijama daje imunitet od krivičnog gonjenja pred Međunarodnim krivičnim sudom.
– Iz perspektive međunarodnog prava, za mene je to potpuno iskorištavanje Člana 98. Rimskog statuta, pa samim tim i kršenje međunarodnog prava. Potpisujući takve sporazume, SAD izuzima iz međunarodne krivične odgovornosti veoma širok spektar svojih građana, što je opet u suprotnosti sa Rimskim statutom kao integralnim dijelom međunarodnog prava. U neku ruku razumijem želju američkog društva da jurisdikciju nad svojim građanima ne daju nikakvim međunarodnim sudovima. Oni vjeruju u svoje sudove i pravosuđe i to je za poštovanje, ali će morati shvatiti da takvim odnosom potpuno degradiraju kredibilitet međunarodnog prava – kaže Savović za Srpskainfo.
Foto: Shutterstock
Neuređeno društvo

Iz perspektive BiH, dodaje, trebamo se skoncentrisati na važnije stvari iz Mišljenja EU, jer ko god pročita to mišljenje postaje mu potpuno jasno da mi nismo ni blizu uređenog društva.
– Tamo jasno stoji da smo država koja nema uspostavljenu tržišnu ekonomiju, nemamo vladavinu prava, kao što su naveli da su nam institucije pod političkim uticajem, a bez normalnih izbornih procesa. Da ne spominjemo medijske slobode, pravosuđe. A ako EU bude zahtijevala da izađemo iz tog bilateralnog sporazuma sa SAD, onda se mi jednostavno trebamo povući iz tog sporazuma. Koliko znam, nama je evropski put prioritet, a neka se oko ovih pitanja koja su zaista važna za međunarodno pravo bave unutar UN – rekao je Savović.
Napominje da unošenje ovakvih zahtjeva EU pokazuje da oni nemaju jasnu strategiju za Zapadni Balkan, te da se to neće promijeniti u skorije vrijeme zbog veoma ozbiljnih unutrašnjih problema sa kojima se suočavaju.
– Našim izvršnim vlastima na svim nivoima na taj način daju mogućnost da se hvale da kao ispunjavamo neke zahtjeve i uslove iz preporuka i mišljenja, iako se niko ne bavi ozbiljno suštinskim problemima našeg društva: korupcijom, urušenim pravosuđem, nefunkcionalnom ekonomijom, zaostalim obrazovanjem – zaključuje Savović.
Popović: Izjednačiti ih s Evropljanima
Profesor Pravnog fakulteta Banjaluka Vitomir Popović smatra da nema dvojbi i da se državljani SAD moraju dovesti u poziciju da u BiH budu isti kao Evropljani.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaVitomir Popović
– Zašto bi Amerikanci bili izdvojeni u odnosu na Ruse, Nijemce, Srbe? Nema nijednog razloga da se sa njima potpisuje poseban sporazum i treba ga staviti ad akta. Nisam čitao taj dokument ali smatram da ga je nemoguće izmijeniti i da ga treba potpuno raskinuti. Mi ne ulazimo u angloameričke integracije nego u evropske. To je uslov za Evropu i zato je problem. Brisel je tu u pravu – kaže Popović za Srpskainfo.
Inače, Rimski statut je međunarodni ugovor kojim je osnovan Međunarodni krivični sud. Usvojen je na diplomatskoj konferenciji u Rimu 17. jula 1998. a stupio na snagu četiri godine kasnije. Statutom se, između ostalog, uspostavljaju funkcije Suda, njegova nadležnost za krivična djela genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Kada je riječ o SAD, one su pristupile Statutu krajem 2000, ali je administracija Džordža Buša kasnije obavijestila UN da SAD neće sebe smatrati članicom Suda i da ne smatraju da imaju pravne obaveze zbog svog potpisa. Zvaničan razlog SAD za ovakav postupak je „strah od ispolitizovanih postupaka kojima bi mogli biti izloženi njihovi vojnici” koji se nalaze širom svijeta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je usvajanjem u …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija trebalo bi da kaže kada će i kako vratiti ustavne nadležnosti Republike Srpske na šta ga …
VIŠE

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da nije uradio ništa na štetu ovog grada kada je riječ o zemljištu Poljoprivredne …
VIŠE

Delegati u Vijeću naroda Republike Srpske, sa izuzetkom Slavka Dunjića, prema vrijednosti prijavljene imovine izgledaju kao siromasi u odnosu na …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović izjavio je danas da od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije dobio Program reformi BiH. – SDS …
VIŠE

Zahtjev za članstvo samoproglašenog Kosova u Evropskoj grupi poštanskih regulatora (ERGP) skinut je sa dnevnog reda skupa te evropske …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)