Home Vijesti Imenovanje Cikotića za ministra bezbjednosti na klimavim nogama

Imenovanje Cikotića za ministra bezbjednosti na klimavim nogama

0

SARAJEVO – Sve je izvjesnije da, ukoliko ne bude nekog dogovora među liderima čije stranke čine većinu na nivou institucija BiH, Selmo Cikotić, kandidat SDA za ministra bezbjednosti BiH, neće dobiti potrebnu većinu u Predstavničkom domu BiH ako prođe provjere SIPA i dođe do glasanja u ovom domu, prenose Nezavisne.
HDZ je jasno poručio da neće Cikotiću dati podršku, a SNSD se još nije do kraja izjasnio, mada je Milorad Dodik, lider SNSD-a, već nekoliko puta kazao da nema imenovanja Cikotića dok se ne završe već dogovorena imenovanja na pozicije u  važnim institucijama, među kojima su SIPA i RAK.
Dragan Čović, lider HDZ-a, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru u ponedjeljak rekao je da ova stranka neće podržati Cikotića.
“Cikotić je prijedlog SDA i to je njihovo pravo, isto kao što je pravo naših branitelja iz Bugojna da ne prihvate tog kandidata i predstavnici HDZ-a i HNS-a neće podržati tog kandidata”, kazao je Čović.
Sanja Vulić, poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu BiH i članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost ovog doma, ističe za “Nezavisne” da ne zna zašto bi za SNSD bilo bitno šta je Čović rekao i da će SNSD o eventualnoj podršci Cikotiću zauzeti stav na sjednici Kluba.
“Nismo o tome još razgovarali kao klub. Kao pojedinac ne bih iznosila svoje mišljenje, jer nema i nekog značaja u tom pogledu. Timski odlučujemo. Imaćemo uskoro sjednicu Kluba i na njoj ćemo zauzeti jasan stav. Imaćemo pojedinačna mišljenja i rasprave u vezi s tim imenovanjem, ali pojedinačna mišljenja suštinski nisu bitna, bitno je šta većina misli i tako ćemo se i očitovati”, kazala je Vulićeva.
Dženan Đonlagić, poslanik DF-a i  član Zajendičke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, kaže za “Nezavisne” da su političke ucjene od strane SNSD-a i HDZ BiH već prešle svaku mjeru.
“Kandidat za ministra sigurnosti je već bio član Vijeća ministara kao ministar odbrane, a u kojem su i tada sjedili ministri iz HDZ-a i SNSD-a. Sada je potrebno da Zoran Tegeltija u funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara dostavi odluku o imenovanju i dostavi je Predstavničkom domu na potvrđivanje. U konačnici, zbog ozbiljnih državnih izazova i problema koje treba rješavati u resoru sigurnosti potrebno je što prije završiti proceduru imenovanja novog ministra sigurnosti”, ističe Đonlagić.
Saša Magazinović, šeg Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne” je kratko ocijenio da je ova stranka opoziciona, te da ne zna šta se SDA, HDZ i SNSD dogovaraju.
Dragan Mektić, poslanik SDS-a i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, za “Nezavisne” ističe da je jasno da se koalicija koja je sastavila Vijeće ministara isključivo rukovodila podjelom resora i pozicija, te da oni ništa više zajedničko ni nemaju.
“Ova vlast će se baviti samo međusobnim ucjenjivanjem i tako će biti i u pogledu Cikotića. Isključivi krivci su SDA, SNSD, HDZ, koji su napravili ovu parlamentarnu većinu. Iluzorno je očekivati od opozicije da sada podržava ili bira ministra u Savjetu ministara. To bi bio nonsens, glupost. Treba samo sad da opozicija u kadrovskim rješenjima podržava poziciju koja se ni o čemu ne može dogovoriti. Mi nećemo glasati za Cikotića, mi smo opozicija”, poručio je Mektić.
Podsjećamo, SDA je kandidovala Cikotića za ministra bezbjednosti nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na ovu funkciju. CIK je nedavno potvrdio da Cikotić ispunjava uslove propisane zakonom za imenovanje ministra bezbjednosti BiH. Nakon izvršenih provjera u CIK-u, SIPA ima rok od 30 dana da izvrši provjere koje je Cikotić naveo u obrascu CIK-a.

Let’s block ads! (Why?)