Home Biznis Ilon Mask tužio Twitter

Ilon Mask tužio Twitter

0

30.07.2022. / 14:48

SAN FRANCISKO – Pravna borba između Ilona Maska i Twittera eskalirala je kontratužbom koju je milijarder podnio protiv ove društvene mreže. Dokument na 164 strane predat je sudu, ali nije javno dostupan.

Foto: Flickr/Ilon Mask

Agencija Reuters, međutim, navodi da bi prema pravilima suda, redigovani tekst tužbe mogao uskoro da izađe u javnost, prenosi RTS.

Do ovog poteza došlo je svega nekoliko sati nakon što je sud u Delaveru odredio da će suđenje po tužbi Twittera početi 17. oktobra. Ovo suđenje trebalo bi da odluči da li Mask uopšte može da odustane od sporazuma o kupovini akcija društvene mreže.

U petak je akcionar Twittera Luiđi Krispo (Luigi Crispo) – koji posjeduje 5.500 akcija – tužio Maska i zatražio od suda da naredi milijarderu da zaključi kupovinu, da ustanovi da je prekršio svoje fiducijarne obaveze i plati dioničarima za štetu koju im je prouzrokovao.

Mask ima fiducijarnu obavezu prema akcionarima Twittera jer ima 9,6 odsto vlasništva kompanije i jer mu sporazum o preuzimanju daje pravo veta nad mnogim odlukama.

Najbogatiji čovjek planete i generalni direktor Tesle je 8. jula rekao da odustaje od preuzimanja Twittera i okrivio kompaniju da je prekršila ugovor time što nije dala tačne podatke o broju lažnih profila na toj platformi.

Nekoliko dana kasnije, uslijedila je tužba Twittera koji tvrdi da je priča o lažnim nalozima distrakcija i da Mask mora da sprovede akviziciju prema kojoj jedna akcija košta 54,20 dolara. U petak je, inače, jedna akcija koštala 41,61 dolar, što je najviša suma otkako je Mask odustao od sporazuma.

Mask je optužio Twitter ove nedjelje da odugovlači sa davanjem odgovora na njegove zahtjeve za otkrivanje podataka, dok Maska Twitter optužuje da traži ogromne količine podataka koji su nebitni za glavno pitanje u slučaju – da li je Mask prekršio ugovor o preuzimanju akcija.

Twitter je objavio da su njegovi prihodi u drugom kvartalu iznosili 1,18 milijardi dolara, što je za oko pet odsto manje u odnosu na prethodni kvartal i jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)