Home Vijesti Iduće godine povećanje plata i penzija u Srpskoj

Iduće godine povećanje plata i penzija u Srpskoj

0

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je da će u idućoj godini doći do povećanja plata i penzija u Srpskoj, te istakla da su svi makroekonomski pokazatelji dosta povoljni i da će BDP na kraju ove godine imati rast iznad očekivanog.
Nakon sjednice Vlade Republike Srpske, Vidovićeva je rekla na konferenciji za novinare u Banjaluci da je inflacija u septembru bila 2,6 odsto, te da je najniža u odnosu na sve zemlje u okruženju.
Vidovićeva je rekla da nisu tačne informacije objavljene u pojedinim medijima da će inflacija u Srpskoj u narednoj godini “pojesti” jednu do dvije plate, jer za tako nešto ne postoje relevantni pokazatelji.
Ona je navela da je BDP Republike Srpske rastao u prvom tromesečju ove godine 2,3 odsto, u drugom 10,2 odsto, a u trećem između pet i šest odsto.
Vidovićeva je istakla da je rast indirektnih poreza u Republici Srpskoj 19,7 odsto, a rast direktnih 11 odsto.
Ona je navela da Republika Srpska trenutno ima pokrivenost uvoza izvozom 79,9 odsto, što nije nije imala nikada od kada postoji.
“Izvoz Republike Srpske je veći za 30 odsto, a uvoz za 22 odsto zaključno sa 30. septembrom ove godine”, kaže Vidovićeva.
Adblock test (Why?)