Home Vijesti “HVATAJU SITNE RIBE” Mektić žali što za mandata nije uspio da PROMIJENI...

“HVATAJU SITNE RIBE” Mektić žali što za mandata nije uspio da PROMIJENI PRAVOSUĐE

0

Bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je da pravosuđe u BiH nije dalo nikakve pozitivne rezultate i da je ono najveći kamen spoticanja za nepostojanje pravne zemlje, jer se ne poštuju njen Ustav i zakoni.
– Kriminalci i lopovi, kojih najviše ima među političarima ili se u najmanju ruku radi o sprezi političara i kriminalaca, prolaze nekažnjeno. Hvataju se samo `sitne ribe`, ljudi koji nisu nanijeli veliku društvenu štetu i opasnost zemlji – rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.
U korist svoje tvrdnje naveo je izvještaj nezavisnog pravnog eksperta EU Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu u BiH koji je, kako kaže, veoma nepovoljan i koji govori da ne postoji vladavina prava i zakoni u BiH.
– Najveći krivac za to je Visoki sudski i tužilački savjet BiH koji je korumpiran i pun nepotizma, što je katastrofalno. Ovakav pravosudni sistem se mora srušiti, te izvršiti kadrovska selekcija i početi utvrđivati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija – smatra Mektić.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Na kraju svog mandata, on je izrazio žaljenje što nije imao više snage i podrške da se promijeni ovakav pravosudni sistem i stvori normalan ambijent u kojem bi sudije i tužioci na bazi pravde, pravičnosti i zakona mogli da vladaju.

– To je jedna učaurena, organizovana, koruptivno-kriminalna grupacija koja ne dozvoljava sa bilo čije strane da se konstatuje ovakvo stanje u pravosuđu i da se govori o njihovom neradu – naglasio je Mektić.
Svom nasljedniku na funkciji ministra bezbjednosti Fahrudinu Radončiću poručio je da nastavi da raskrinkava “ovu hobotnicu”, da traži veću političku podršku i da kroz izvršne organe i zakonodavna tijela u BiH pravi ambijent za potpuno resetovanje pravosudnog sistema.
Mektić je danas u Tužilaštvu BiH više od tri časa saslušavan u vezi sa projektom EU iz 2013. godine koji se odnosi na nabavku vatrogasne opreme za potrebe po pet opština u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.
– Sve je proteklo krajnje korektno. Mislio sam da me puno više terete, a danas sam vidio da se nigdje ne spominjem u nekim finansijskim malverzacijama. Uglavnom sam objašnjavao neke situacije i dao korektno objašnjenje. Sada je do Tužilaštva – izjavio je Mektić novinarima nakon saslušanja.
Ističući da ga Tužilaštvo pet godina “proganja” i da predmeti za koje ga terete i dalje leže u ladicama, Mektić kaže da oni uvijek mogu biti ponovo aktivirani jer “vrh Tužilaštva želi po svaku cijenu da se s njim obračuna”

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas božićnu i novogodišnju čestitku nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku …
VIŠE

Predstavnički dom BiH imenovao je novi saziv Savjeta ministara BiH. Za je glasalo 29 poslanika, devet protiv, a jedan je bio uzdržan. Ministarka …
VIŠE

Na sjednici Predstavničkog doma BiH povela se rasprava o izjavi nove ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković, koja je pred Komisijom za …
VIŠE

Zamjenik šefa kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu BiH Zukan Helez kritikovao je pojedine kandidate za ministre i zamjenike ministara u …
VIŠE

Poslanik PDP Branislav Borenović je na sjednici Predstavničkog doma BiH izjavio da novi saziv Savjeta ministara neće imati razloga za izgovore, da …
VIŠE

Predstavnički dom BiH na petoj hitnoj sjednici bira novi saziv Savjeta ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom iz SNSD. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)