Home Region Hrvatskoj potrebno skoro 82.000 stranih radnika

Hrvatskoj potrebno skoro 82.000 stranih radnika

0

ZAGREB – U Hrvatskoj će sljedeće godine raditi 82.000 stranih radnika, piše u ponedjeljak Večernji list, pitajući se koče li stranci rast plata – koji se prema službenim podacima usporava.

Hrvatska se u posljednje vrijeme ističe po osjetnom smanjenju nezaposlenosti i naglom povećanju kvota za strane radnike koji već čine oko pet odsto ukupnog broja zaposlenih, piše list.

U pripremi je zakon kojim se mijenja režim zapošljavanja stranaca pa se više neće propisivati kvote, nego će se dozvole izdavati u zavisnosti od stanja na domaćem tržištu rada. Sistem kvota trebao bi se zadržati privremeno, prva tri mjeseca, dok zakon ne prođe saborsku proceduru i dok se država ne pripremi za prihvat stranaca po novim uslovima.

Radne dozvole ove je godine zatražilo oko 12.000 preduzeća, s tim što su mnogi potezali i do Azije kako bi našli radnike.

Uporedno sa donošenjem novog zakona, priprema se i odluka o kvotama za 2020, po kojoj bi iduće godine u Hrvatskoj moglo raditi 81.600 stranaca, od čega bi se 25.000 postojećih dozvola produžilo za još godinu dana te izdalo 56.600 novih. Najviše dozvola predviđeno je za građevinu – oko 24.000 – i turizam – oko 20.000.

Večernji ističe da bi stranci morali raditi pod istim uslovima kao i domaći radnici, no sindikati kažu da niko ne nadzire poštuju li poslodavci propisane uslove, barem u ona dva kolektivna ugovora čija je primjena proširena na sve firme – u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Sindikati se boje da će stranci srušiti ili zaustaviti rast plata, ali ni oni sami zasad taj svoj strah ne mogu potkrijepiti konkretnim analizama jer ih nema, prenosi Hina.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of