Home Region Hrvatska protjeruje državljanina BiH zbog veličanja Tita, Maa, Čea

Hrvatska protjeruje državljanina BiH zbog veličanja Tita, Maa, Čea

0

ZAGREB – Hrvatska tajna služba (SOA) odlučila je da protjera državljanina BiH, koji godinama živi u Rijeci, gdje ima posao i porodicu, zbog navodnog veličanja Tita, Maa Cetunga, Če Gevare i Fidela Kastra na Facebooku.

Njemu je naloženo da Hrvatsku napusti u roku od mjesec dana.

Državljanin BiH, koji je želio da ostane anoniman, prema pisanju portala Index.hr, već godinama živi u Hrvatskoj.

Bio je oženjen hrvatskom državljankom koja je imala status veteranke Domovinskog rata, a nakon njene smrti je u vanbračnoj zajednici takođe sa državljankom Hrvatske.

I sam je, navodi se, bio pripadnik Hrvatskog veća odbrane, do sada je živo u Rijeci.

“Da, simpatični su mi Tito, Mao, Če, Kastro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem da živim u Hrvatskoj”, rekao za Index.hr ovaj Riječanin, koji uskoro mora da napusti Hrvatsku.

Ispričao je da kad god je na društvenoj mreži pisao o Titu, Če Gevari, Bader-Mainhofu, Crvenim brigadama, jasno je, kaže, stavljao do znanja da odobrava njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili.

Za sebe kaže da je pacifist, ali to, navodi se nije bilo dovoljno Ministarstvu unutarnjih poslova i Bezbjednosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od decenije ne odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

SOA je u svom mišljenju navela i da ne posjeduje ni vojnu knjižicu, ni uvjerenje o ratnom putu.

Index.hr je, međutim, došao do dokaza, od osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koji potvrđuje da je sagovornik tog portala bio pripadnik HVO.

U Blaškićevoj bilješci od 28. aprila 1993. stoji da “lice izvršava specijalne zadatke posebne namjene i mora mu se omogućiti nesmetano kretanje i aktivnosti”.

“Strogo držati u tajnosti identitet lica, pružiti punu saradnju, a po saznanju za zadatke koje obavlja, o istima ne prenositi nikome, te se moraju smatrati vojnom tajnom”, takođe stoji u odluci Blaškića.

Sagovornik Index.hr kaže da ta Blaškićeva odluka “zvuči kao dozvola za ubistvo”.

A on je, ističe, tada radio kao istražitelj na pitanjima nestalih.

“Istraživao sam ko i za koliko novca prodaje zarobljenike, ali i gdje ide nafta i koliko se plaća za napade na neprijateljske položaje”, rekao je neimenovani sagovornik hrvatskog portala.

On smatra da SOA želi da ga protjera baš zbog tih njegovih ratnjih saznanja.

“Ne žele valjda da me protjeraju zato što mislim da su na vlasti sve stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele ili zbog mog čvrstog uvjerenja da živimo u fašizmu i da svako ko nije desničar i nacionalista, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele da protjeraju jer smatram, kao i grupa Bader-Mainhof, da nam ‘kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih’”, rekao je sagovornik Index.hr.

SOA nije željela da komentariše ovaj slučaj, piše Index.hr.

A u objavljenom odgovoru taje službe stoji da, pema hrvatskom zakonu, stranom državljaninu može biti produžen privremeni boravak u toj zemji ukoliko, uz ostale uslove ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu bezbjednost ili javno zdravlje.

“SOA ne komentariše konkretne slučajeve, ali vam načelno možemo odgovoriti da veličanje terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, bez obzira na njihova ideološka polazišta, kao i odobravanje nasilja predstavljaju opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske”, stoji u odgovoru iz SOA.

Na pitanje o listi proskribiranih imena i organizacija koje je zabranjeno podržavati Index.hr nije dobio odgovor.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of