Home Vijesti “HOĆETE LI POŠTOVATI ZAKONE, DA LI VOLITE BiH” Poslanici zatrpali Tegeltiju pitanjima

“HOĆETE LI POŠTOVATI ZAKONE, DA LI VOLITE BiH” Poslanici zatrpali Tegeltiju pitanjima

0

Nastavljena je sjednici Parlamenta BiH na kojoj bi Zoran Tegeltija trebao biti imenovan za predsjedavajućeg za sastav Savejta ministara BiH, a prvi se za riječ javio poslanik Dragan Mektić, nakon što je dobio pisani ekspoze Tegeltije.
– Da je gospodin Denis Zvizdić prije četiri godine imao ovakav ekspoze kao što smo ovaj danas čuli, ja bih se dobro upitao i razmislio da li bih pristao da budem ministar u Savjetu ministara. Zvizdić je imao korektan ekspoze, tada gdje je više puta isticao da će se raditi ono što je nadležnost države, a ni na koji način se neće miješati u nadležnost entiteta. U ovom ekspozeu je sve pobrkano, ja više ne znam šta je nadležnost države i entiteta – rekao je Mektić.
Mektić je naveo i da ima nekoliko pitanja za budućeg predsjedavjućeg Savjeta ministara BIH.
– Rekli ste da ćete poštovati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, zakone BiH niste spomenuli. Čini mi se da ste zakone svjesno ispustili zbog Zakona o odbrani gdje je tačno definisano da je BiH mapirala svoj put prema NATO. Hoćete li gospodine Tegeltija poštovati i zakone, a posebno hoćete li poštovati Zakon o odbrani BiH. Rekli ste da u BiH nije formirana vlast već godinu i da je to značajan zaostatak.
Foto: Patria
Pojedni poslanici zamjerili su Tegeltiji što u ekspozeu nije naveo ništa o Izbornom zakon, a posalnik Zukan Helez, pitao je Tegeltiju – da li voli Bosnu i Hercegovinu, te da li će uhapsiti Milorada Dodika ako to zasluži.
Mahmedić: Profesionalac
Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je da je ekspoze Zorana Tegeltije ohrabrujući jer su navedene brojne stvari koji vode jačanju države BiH. On je rekao da je tražio političke izjave Tegeltije, ali da ih nije uspio naći što govori da je Tegeltija više profesionalac nego političar.

– Kad bi Tegeltiju mogli izolovati od njegov šefa Milorada Dodika siguran sam da bi BiH bila mnogo sretnija nakon završetka njegovog mandata – rekao je Mehmedović.
Šarovoć: Hoćete li poštovati zakon?
Predsjedvajući Kluba poslanika PDP i SDS, Mirko Šarović rekao je da je Tegeltija 15 puta pomenuo da je prvržen vladavini prava i poštovanju Ustavu, ali nije nijednom pomenuo da će biti privržen zakonima.
Šarović se osvrnuo na nekoliko detalja iz ekspozea Tegeltije, postavio brojna pitanja.
Pročitajte još:POČELA HITNA SJEDNICA Tegeltija u ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, vladavinu prava i EU putMEKTIĆ I MAGAZINOVIĆ O EKSPOZEU TEGELTIJE “Imao je godinu dana da se spremi, moglo je biti konkretnije”
– Hoćete li raditi po programu raformi ako on znači aktivacija MAP? Hoćete li tražiti referendum ako BiH dobije poziv za NATO za vrijeme Vašeg mandata – upitao je Šarović.
Stevandić: Donosiće se nove odluke
Predsjedavajući Kluba poslanika Srpski klub, Nenad Stevandić rekao je da Program reformi ne treba da se koristi za prepucavanje, te da će se donositi još odluka.
– ANP nije centralo, ali je važno pitanje, ali isto tako nije pitanje samo za predsjedavajuće Savjeta ministara. O tome može da se raspravlja na nekoj od sljedećih sjednica – rekao je Stevandić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Vlast će u narednom periodu imati zadatak da podigne nivo znanja kako na privatnim, tako i na javnim fakultetima u Republici Srpskoj, kazao je …
VIŠE

Stanje u kojem se nalazi društvo nisu donijeli loši zakoni već loša primjena zakona i njihovo zaobilaženje, kazala je poslanica PDP Jelena …
VIŠE

Nakon ekspozea mandatara za sastav Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije u Parlamentu BiH u raspravu u vidu povrede Poslovnika ponovo se uključio …
VIŠE

Drago mi je što je konačno došlo do formiranja vlasti i mislim da ćemo vrlo brzo biti svjedoci toga da li je morala proći godina dana i da li je …
VIŠE

Počela je hitna sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, na kojoj bi Zoran Tegeltija trebao da bude imenovan za …
VIŠE

Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, izjavio je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)