Home Biznis „HE na Drini“ nemaju 56 miliona za dokapitalizaciju HE „Bistrica“

„HE na Drini“ nemaju 56 miliona za dokapitalizaciju HE „Bistrica“

0

25.07.2022. / 14:55

BANJALUKA – „Hidroelektrane na Drini“ nisu uspjele da obezbijede 56,3 miliona KM za dokapitalizaciju hidroelektrane „Bistrica“ u predviđenom roku, zbog čega je Skupština akcionara ovog preduzeća stavila van snage prošlogodišnju odluku o dokapitalizaciji.

Foto: henadrini.com

„HE na Drini“, ipak, ne odustaju od planirane investicije zbog čega je istog dana, 18. jula, Skupština akcionara donijela novu odluku o dokapitalizaciji.

U odluci Skupštine akcionara o stavljanju van snage odluke o dokapitalizaciji navedeno je da je osnivač dužan da u roku od šest mjeseci od donošenja odluke uplati predviđeni iznos, a da to iz objektivnih razloga nije učinjeno, zbog čega je potrebno da se važeća odluka stavi van pravne snage, a donese nova.

„Konstatuje se da je Skupština akcionara razmatrala odluku Nadzornog odbora ’HE na Drini’ o dokapitalizaciji ’HE Bistrica’ novim novčanim ulogom od 25. maja ove godine i da se ona prihvata. Novi novčani ulog društva, u ukupnom iznosu od 56,3 miliona, predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala ’HE Bistrica, iz vlastitih izvora, a sve u svrhu realizacije ugovornog sporazuma o izgradnji, zaključenog sa kineskom kompanijom China National Aero – Tehnology International Engineering Corporation (AVIC)“, piše u odluci.

Da “Hidroelektrane na Drini” nisu pronašle novac za izgradnju HE Bistrica“, iako je početak gradnje ozvaničen krajem prošle godine, CAPITAL je pisao još prije nekoliko mjeseci, a sada je to i definitivno potvrđeno.

Prethodno su im propala i dva pokušaja da pronađu finansijsku instituciju koja bi ih kreditirala.

Na kraju je „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) uzela kredit od 30 miliona maraka da plati dug za struju koji ima prema “Hidroelektranama na Drini, a koje će potom taj novac iskoristiti za dokapitalizaciju i izgradnju “Hidroelektrane Bistrica”. Time je obezbijeđen dio novca.

Podsjećamo, preduzeće “”HE Bistrica” je Republika Srpska kupila za 21 milion maraka, a jedan od vlasnika bio je Milenko Čičić, privrednik iz Laktaša i vlasnik preduzeća “Kaldera company”.

To ne bi bilo čudno da Republika Srpska to isto preduzeće nije prodala Čičiću prije 14 godina za 6,8 miliona maraka.

Riječ je o preduzeću koje je imalo koncesiju na izgradnju tri centrale na istoimenoj rijeci u Foči.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije, a početak radova je ozvaničen 28. decembra prošle godine.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)