Home Vijesti Haradinaj zabrinut: Ne samo da ćemo bankrotirati, već ćemo potuno da propadnemo

Haradinaj zabrinut: Ne samo da ćemo bankrotirati, već ćemo potuno da propadnemo

0

Ako ne bude usvojen budžet za 2020, Kosovo će bankrotirati, upozorio je danas odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj.
Prošlogodišnji budžet, rekao je Haradinaj, može da se koristi do marta, a ako novi ne bude usvojen, od aprila neće postojati drugi pravni instrumenti za funkcionisanje privremenih prištinskih institucija.
– Bez odobrenja budžeta za ovu godinu, država će bakrotirati – rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade, prenio je prištinski Zeri.
Haradinaj je rekao da nema prepreka za funkcionisanje institucija u januaru i februaru.
Ali, prema njegovim riječima, ako se isto nastavi u drugoj polovini februara, tada će institucije ući u funkcionalni rizik.
– Od 1. aprila ne postoje drugi pravni instrumenti za funkcionisanje države u finansijskom smislu i ne samo da ćemo bankrotirati, već ćemo potuno da propadnemo – upzorio je Haradinaj.

Finansijska blokada u aprilu
Prema kosovskim zakonima, 1/12 preliminarnog budžeta automatski se aktivira za januar i februar, u međuvremenu za mart, ako budžet za 2020. godinu ne bude izglasan u parlamentu, moguće je tražiti poduženo trajanje preliminarnog budžeta za još jedan mjesec.
Ako procedure ne budu ispoštovane, u aprilu definitivno dolazi do finansijske blokade, ponovio je Haradinaj.
On je rekao da odgovornost za funksionisanje privremenih prištinskih institucija ima Pokret Samoopredjeljenje, koji je pobednik oktobarskih vanrednih parlamentarnih izbora i da ta stranka treba da razmišlja o tome kako dalje.
Upitan da li je dobio poziv da se sastane sa predstavnicima Samoopredjeljenja ili Demokratskim savezom Kosova, radi razgovora o eventualnoj postizbornoj koaliciji, Haradinaj je rekao da njegova Alijansa za budućnost Kosova nije uključena u razgovore o formiranju nove vlade.
Rekao je da se može čuti mnogo informacija o tim razgovorima, ali da on ne zna šta se tačno dešava.
– Pobjednička stranka je odgovorna za stvaranje institucija, a u ovom slučaju to su Samoopredjeljenje i Aljbin Kurti – kazao je Haradinaj, uz podsjećanje da su izbori održani prije tri mjeseca, a da dvije vodeće stranke, Samoopredjeljenje i DSK, još ne uspijevaju da se dogovore o zajedničkoj vladi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se mora razgovarati o dokumentu britanske Vlade koji potvrđuje da nije postojala …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je za RTRS da je Srpska svakim danom razvijenija, bolja i modernija, da rastu plate i …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da želi da u BiH trajno vlada mir, te da ne postoji nijedan razlog koji bi doveo do …
VIŠE

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas sa ambasadorkom Slovenije Zoricom Bukinac sa kojom je razgovarao o …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Brčkom da je obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske izbor i pravo …
VIŠE

Nakon što je danas uspješno okončan završni razgovor imenovane ambasadorke BiH u Češkoj Republici Martine Mlinarević ona bi sredinom januara …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)