Home Vijesti GRADONAČELNIK JASAN Mićić: Nema niti može biti saglasnosti za smještaj migranata u...

GRADONAČELNIK JASAN Mićić: Nema niti može biti saglasnosti za smještaj migranata u Bijeljini

0

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je danas da nema, niti može biti, saglasnosti za smještaj migranata u ovom gradu.
– Nikada nismo dali takvu saglasnost i ne pitam se ja. Nisu me kontaktirali stranci, niti me ko pitao, niti imam nadležnost da pričam o smještaju migranata – rekao je Mićić. On kaže da je na početku velike migrantske krize u BiH govorio o humanim aspektima, u smislu da Kancelarija za strance, koja je u Bijeljini smještena u kasarni, radi i subotom i nedjeljom kako migranti ne bi čekali na prijavu.
U ime Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske Miloš Stevanović je rekao da postoje zaključci Vlade koji se precizno poštuju i gdje se, uz dužno poštovanje svih humanitarnih principa, navodi da Republike Srpske ne može dozvoliti da se migranti ovdje naseljavaju.
– Mogu sa sigurnošću da kažem da niti grad Bijeljina, niti bilo koja jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, nije nikada dala saglasnot za smještaj migranata na teritoriji Republike Srpske – istakao je Stevanović.

On kaže da je u jeku migrantske krize u BiH bio na mjestu gradskog menadžera u Bijeljini i da ovaj grad ni prije ni poslije toga, ni lokalna skupština ni bilo koja nadležna služba, nisu dali saglasnost za smještaj migranata.
– Mi smo im pomagali na razne načine, kao i policiji, a migranti su svi tražili da idu prema Sarajevu – naveo je Stevanović i poručio da smještaja migranata u Republici Srpskoj svakako neće biti.
Gradonačelnik Bijeljini je 17. septembra 2015. godine za RTRS izjavio da ako bi migranti došli iz Loznice onda bi išli u Janju, a ako bi išli iz pravca Pavlovića mosta onda u Amajlijama.
– Odredili smo mjesto gdje bi bio prihvat – ako bi došli iz Loznice onda bi u Janju i eventualno im obezbijedili dalji transport, a ako bi došli iz pravca Pavlovića mosta i tu smo se dogovorili da bude u eko kampu u Amajlijama – rekao je tada Mićić.
Srna saznaje iz diplomatskih izvora da se pojedini ambasadori u BiH upravo pozivaju na tu izjavu gradonačelnika Bijeljine i traže od vlasti na nivou BiH da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.
I UN u nedavnom saopštenju navode da se u BiH prepoznaje nesrazmjeran teret koji imaju vlasti Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja. Takođe, UN zahtjevaju od vlasti u BiH da odmah identifikuju i stave na raspolaganje nove lokacije za prihvat migranata, po mogućnosti izvan Unsko-sanskog kantona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Zoran Tegeltija imenovan je danas za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Da je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, koja je održana …
VIŠE

„Smiješni su tekstovi koji prozivaju nerad parlamentaraca na nivou BiH. Oni tamo nisu izabrani da rade, već da štite interes Republike Srpske. …
VIŠE

Da li će biti otvaranja novih poglavlja sa EU ili ne, ne znam, zavisi od njih, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je ovako odgovorio na …
VIŠE

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da BiH nije samo nebezbjedna zemalja za sebe, već i za region, te da je …
VIŠE

Šef Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović pokreno je inicijativu da službeni automobili institucija BiH budu …
VIŠE

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu istoričar Ivo Goldštajn kritikuje hrvatsku desnicu zbog pokušaja da minimizira ustaške zločine u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)