Home Biznis Građani žiranti za kredit ERS od 9,5 miliona KM

Građani žiranti za kredit ERS od 9,5 miliona KM

0

19.12.2019. / 16:12

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je juče garancije „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS) da se zaduži za 12 miliona maraka kako bi stekla kapital u preduzeću „Ruding“ iz Ugljevika.

Portal CAPITAL objavio je ranije da banke ne žele da kreditiraju ERS sa 46 miliona KM, od čega je 12 miliona bilo namjenjeno za „Ruding“. Zbog problema sa likvidnošću ERS je za banke nepouzdan klijent, zbog čega joj je za zaduženje neophodna garancija RS.

Kao bi im olakšala dobijanje kredita, Vlada je juče dala garanciju za zaduženje “Elektroprivrede”, ali ne za 46 miliona, već za 80 odsto iznosa glavnice kredita za „Ruding“.

ers kredit„Republika Srpska, kao davalac garancija, bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje obaveza do 80 odsto iznosa glavnice kredita u otplati, a najviše do 9.590.000 KM, prema ugovoru koji će se zaključiti između ERS i Komercijalne banke“, navodi se u Odluci Vlade RS.

„Elektroprivreda RS“ je tender za nabavku kredita od 45,9 miliona raspisala 13. septembra ove godine, ali je on poništen iz razloga jer nijedna ponuda nije prispjela u zakonom propisanim rokovima.

Namjera je bila da se kredit uzme na period od 10 godina, te da se 33,9 miliona KM koristi za finansiranje završetka betoniranja tunela Fatničko Polje – Bilećko jezero, za potrebe „Hidroelektrana na Trebišnjici“.

Drugi dio kredita od 12 miliona KM trebalo je da bude iskorišten za sticanje kapitala preduzeća „Ruding“ Ugljevik.

ERS je nakon toga očigledno odlučila da ide u zaduženje samo za “Ruding”.

Osam preduzeća iz sistema “Elektroprivreda RS” u prvoj polovini ove godine prikazalo je neto dobit od oko 16,1 milion KM, dok su dva imala gubitak veći od 10,3 miliona KM.

Likvidnost

Portal CAPITAL pisao je kako preduzeća ERS-a,  imaju sve veće probleme s likvidnošću.

I preduzeće „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ (RiTE) ljetos je zapalo u finansijske probleme i tražilo je ko mu može što prije pozajmiti 10 miliona KM za plaćanje dospjelih obaveza.

I „Elektro-Hercegovina“ je tražila tri miliona KM kredita za nabavku softvera i reorganizaciju elektroenergetskog sektora.

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of