Home Biznis Građani u BiH nerijetko uzmu kredit i napuste državu

Građani u BiH nerijetko uzmu kredit i napuste državu

0

SARAJEVO, Značajan broj onih građana koji su napustili Bosnu i Hercegovinu posljednjih godina, odlazeći “trbuhom za kruhom”, nastojao je i prevariti neku od banaka uzimajući kredit koji nikad nije namjeravao vraćati.

Često ne odlaze samo oni koji nemaju posao, već i oni koji su dobro situirani, sa zaposlenjem na osnovu kojeg bez žiranata i drugih vidova garancija, mogu dobiti kredite i do nekoliko desetina hiljada maraka. Baš takvi su, kako saznaje naš portal, ozbiljan i jedan od najvećih problema naših banaka.

Banke teško da mogu proniknuti u namjere ljudi, posebno kad je odlazak iz zemlje u pitanje. Kako Klix.ba saznaje više od 20 posto spornih plasmana stanovništvu, onih kojima je kašnjenje plaćanja već prešlo 90 dana, otpada baš na te kredite.

Zanimljivo je da su bankama “ruke zavezane”, da ne postoji aktivan mehanizam sankcionisanja, niti naplate potraživanja. Kako nam je kazano pribjegava se samo obavještavanju potencijalnih poslodavaca da su ta lica prevaranti.

Građani vjerovatno taj novac koriste kao “početni kapital” za život u inostranstvu, a kako saznajemo ima i onih koji se nakon nekog vremena odlučuju početi uplaćivati zaostale rate kredita.

U Bosni i Hercegovini niko nema tačan podatak koliko se ljudi iselilo zadnjih godina, a trend odlazaka posebno je izražen prema zamljama zapadne Evrope. Samo u Njemačkoj 2017. i 2018. godine boravak je prijavilo 50 hiljada naših građana. Kli9x.ba

Ključne riječi:& & , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of