Home Vijesti GOSPODAR KOSOVA I LAŽNI GENERAL KRVAVIH RUKU U HAGU Ovo su Albanci...

GOSPODAR KOSOVA I LAŽNI GENERAL KRVAVIH RUKU U HAGU Ovo su Albanci koje je pozvao Specijalni sud

0

Lider PDK i bivši predsjedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji, saopštio je danas da je primio poziv Specijalnog suda za saslušanje i da će otputovati u Hag 4. decembra.
“Čovek iz sjenke”, “gospodar Kosova”, “Luli” i doskorašnji predsjednik kosovske skupštine i lider DPK, najveće stranke na Kosovu i Metohiji, otkrio je na konferenciji za medije rekao da je dobio poziv od suda da tog dana bude saslušan kao jedan od vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prenosi prištinska Koha.
– Kao što sam obećao, obavijestio sam javnost čim sam dobio poziv. Ponosan sam što sam se odazvao pozivu zemlje za slobodu nacije – rekao je Veselji.
Time je potvrđeno ono što godinama, a naročito mjesecima unazad spekuliše – da se i on nalazi na spisku ljudi koji će pred Haškim tribunalom odgovarati za zločine na KiM tokom rata s kraja devedesetih godina.
Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra prošle godine pa do danas, kako navodi Kossev, ispitalo je veći broj osoba, a ovom prilikom izdvajamo neka od imena.
Ramuš Haradinaj – koji je u tom trenutku vršio funkciju premijera, saopštio je 19. jula da je dobio poziv za ispitivanje od Kancelarije specijalnog tužioca i da će se u Hagu pojaviti u svojstvu osumnjičenog.
Jakup Kranići – ispitivanje je bilo zakazano za 24. jul, nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan.
Sami Ljuštaku – bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Ljuštaku je ispitan i 17. januara u Hagu, „branio se ćutanjem“. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.
Suljejman Seljimi – bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“, ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
Naser Krasnići – bivši komandant OVK za oblast Paštrik ispitivan je dva dana u Prištini, saopštio je njegov advokat Fljorin Vertopin 18. januara.
Bljerim Kuči – poslanik Alijanse za budućnost Kosova, prvobitno je potvrdio da će biti ispitan 12. marta. On je izjavio da će „ispuniti svoju obavezu“ i odazvati se sudu. Kuči nije objasnio u kom svojstvu ga je pozvao Specijalni sud, ali je zatražio od medija da ga ne kontaktiraju sa dodatnim zahtjevima. U međuvremenu, portal Zeri je prenio vijest da se očekuje da Kuči bude ispitan u Hagu 7. aprila.
Miljaim Zeka – poslanik u kosovskoj skupštini, dva puta je već bio ispitan od strane Specijalnog suda, potvrdio je on. Kako je sam naveo, ispitan je u vezi sa slučajevima ubistva Ahmeta Krasnićija, Rastina Kićine, ali i još jednom slučaju o zatvoreniku koji je rekao da mu je Zeka „spasio život u zatvoru OVK u Albaniji“. Takođe, prilikom gostovanja u jednoj emisiji izjavio je sljedeće: “Ako bi mi Amerikanci rekli da ne spavam sa svojom ženom tri dana, ja neću spavati tri mjeseca jer su nam oni pomogli za nezavisnost Kosova”.
Ibrahim Gaši – pripadnik OVK i bivši rektor Univerziteta u Prištini, potvrdio je da je sredinom oktobra primio poziv Kancelarije specijalnog tužioca.
Rustem Mustafa – bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svjedoka“, kako je sam rekao.
(Kossev)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da strana ulaganja koči politička nestabilnost, odnosno …
VIŠE

Na vanrednoj sjednici Kluba Bošnjaka u Skupštini Unsko-sanskog kantona koja je održana danas nije usvojen prijedlog za smjenu predsjedavajućeg …
VIŠE

Naravno da ćemo skinuti ANP sa dnevnog reda, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. …
VIŠE

Predsjednik Francuske Emanuel Makron iznenada je danas pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija na …
VIŠE

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da bi usvajanje izmjena i dopuna …
VIŠE

Etički odbor Narodne skupštine Republike Srpke, koji je danas trebao da rasparavlja o uvredama od strane narodih poslanika, ipak danas neće …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)