Home Biznis Google dogovorio plaćanje sadržaja sa 300 medijskih kuća u EU

Google dogovorio plaćanje sadržaja sa 300 medijskih kuća u EU

0

11.05.2022. / 14:57

BRISEL – Google je objavio da je postigao dogovor s više od 300 medijskih kuća u šest zemalja EU o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.

FOTO: Pixabay

Izdavači spadaju među Googleove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama. Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu sličan zakon stupio je na snagu i u Kanadi.

Direktor odjela Googlea za medije Sulina Konal objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i s tristotinjak medijskih kompanija u grupi zemalja EU.

“Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj i Irskoj, a vodi se i puno rasprava”, napisala je u utorak Konal.

Konal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana.

Njemački mediji čine dvije trećine grupe i uključuju sedmičnjake Der Spiegel i Die Zeit i dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Googleova šefica najavila je i novi alat, koji će u idućim mjesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Njemačke i Mađarske.

Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vijesti koji će Googleu omogućiti prikaz isječaka i najava vijesti uz plaćanje naknada.

EU je još prije tri godine usvojio direktivu o autorskim pravima, propisavši internetskim platformama plaćanje naknada muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima vijesti i novinarima za objavu njihovih sadržaja. Seebizz

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)