Home Biznis Goldman smanjio procjenu rasta SAD za 2022. zbog okmikrona

Goldman smanjio procjenu rasta SAD za 2022. zbog okmikrona

0

05.12.2021. / 14:45

NJUJORK- Investiciona banka Goldman Saks smanjila je prognozu ekonomskog rasta SAD na 3,8 odsto za 2022. godinu, navodeći kao razlog rizike i neizvjesnosti zbog pojave omikron soja korona virusa.

FOTO: Pixabay

Goldman Saks je ranije predviđao rast američke privrede u 2022. godini od 4,2 procenta, prenosi tv stanica CNN i dodaje da je banka takođe snizila procjenu privredne ekspanzije za četvrti kvartal ove godine na 2,9 odsto međugodišnje sa prvobitno projektovanih 3,3 posto.

Ekonomista Goldmana, Džozef Brigs, ocjenio je da bi omikron mogao da uspori ponovno otvaranje privrede, ali da se očekuje “samo skromno usporavanje” potrošnje na usluge.

Iako su mnoga pitanja još uvijek bez odgovora, mislimo da je sada najverovatniji umjereni negativan scenario, prema kojem se virus širi brže, a imuni odgovor na ovu tešku bolesti biti samo malo oslabljen“, naveo je on u belešci.

Nedostatak radnika mogao bi da potraje duže ako se ljudi ne budu osjećali spremnima da se vrate na posao zbog ovog soja, smatra Brigs.

Goldman je ukazao na to da bi širenje virusa moglo da pogorša situaciju sa snabdjevanjem ukoliko druge zemlje uvedu stroža ograničenja, te da bi povećanje stope vakcinacije među spoljnotrgovinskim partnerima spriječilo ozbiljne poremećaje.

Prognoza Goldman Saksa za SAD dolazi nakon što je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva ovog vikenda upozorila na jednom Rojtersovom događaju da će MMF vjerovatno smanjiti svoje procene globalnog ekonomskog rasta zbog omikrona, napominje CNN.

Čak i prije pojave ove nove varijante, bili smo zabrinuti da oporavak… pomalo gubi zamajac“, rekla je ona, dodajući da bi novi soj mogao vrlo brzo da se proširi, što bi potencijalno urušilo samopouzdanje ekonomija.   Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here