Home Biznis Francuska za svoju razvojnu agenciju u BiH traži status ambasade

Francuska za svoju razvojnu agenciju u BiH traži status ambasade

0

03.08.2020. / 14:59

SARAJEVO – Vlada Francuske planira da u Bosni i Hercegovini otvori filijalu svoje razvojne agencije (AFD), preko koje bi pružala finansijsku podršku vrijednu više miliona evra kroz projekte razvoja i stabilizacije zemlje. Međutim, da bi se to ostvarilo, BiH mora sporazumom da se obaveže na zakonske ustupke, poreska izuzeća i oakšice koje su Francuzi postavili kao uslov, otkriva portal CAPITAL.

Tako se na primjer od BiH traži da AFD ne podliježe obavezama koje imaju druge finansijske institucije na teritoriji BiH. Oni ne žele status banke, a samim tim ni obaveze po pitanju bankarskih regulativa.

Takođe, zahtijevaju i da njihova imovina, prihodi, aktivnosti, radnje, i transakcije u Bosni i Hercegovini budu izuzeti od plaćanja svih poreza i taksi, direktnih i indirektnih, odbitaka ili troškova bilo koje prirode, bez obzira da li se radi o državnom, lokalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou.

Izuzeća će se primjenjivati na sve direktne i indirektne poreze, plate i sve vrste prihoda zaposlenima koji nisu državljani ili stanovnici Bosne i Hercegovine”, stoji u Sporazumu u koji je portal CAPITAL imao uvid.

U ovom dokumentu se navodi kako će prostorije, imovina i sredstva predstavništva AFD-a biti izuzeti su od pretresanja, zaplijene, oduzimanja i svih vidova administrativnog i sudskog izvršenja.

Predstavnici BiH vlasti ne smiju ući u prostorije Predstavništva bez prethodnog odobrenja. Bez prethodne saglasnosti mogu ući samo u slučaju prirodne katastrofe, požara ili drugih vanrednih okolnosti koje nalažu hitne mjere zaštite”, navodi se u Sporazumu.

Od Savjeta ministara BiH se traži da se zaposlenima koji dođu iz inostranstva, njihove supružnike i partnere olakša ulaz i boravak u zemlji, čak i pravo na uvoz namještaja bez plaćanja dadžbina, izdavanje radnih dozvola te imunitet prilikom vršenja službe.

Sporazumom, je predviđeno da mogu posjedovati račune kod banaka u BiH u bilo kojoj valuti te da bez restrikcija i formalnosti prenose novac izvan teritorije zemlje.

Inače, AFD posluje u 80 zemalja sa mrežom od oko 60 predstavništava. Podržavaju javna preduzeća, lokalne samouprave, ali i nevladine organizacije i privatne kompanije.

Preko svoje filijale “Proparco” finansiraju ekonomski isplative, socijalno privlačne, ekološki održive i finansijski profitabilne djelatnosti te nude čitav spektar finansijskih instrumenata. Tako se na primjer privatnim investitorima u zemljama u razvoju nude zajmovi, garancije, finansijski inženjering i sličmo.

Podsjećamo, uspostavljanje AFD-a dio je Strategije za Zapadni Balkan koju je prošle godine predstavio francuski predsjednik Emanuel Makron. Ta strategija podrazumjeva veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice Evropske unije, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

U planu je da Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Francuske bude zaključen na neodređeno vrijeme, ali ne duže od momenta pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here