Home Svijet Francuska i Njemačka u borbi za liderstvo u NATO

Francuska i Njemačka u borbi za liderstvo u NATO

0


Francuska i Njemačka nadmetale su se za sticanje evropskog liderstva unutar NATO u srijedu u Briselu, tokom prvog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, a nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da je taj savez doživio “moždanu smrt”, piše Hina.

Agencija podsjeća da se javno preispitivanje prirode NATO saveza događa uoči samita Alijanse u Londonu, koji će biti održan za dvije sedmice i na kojem će biti obilježena 70. godišnjica te organizacije.

Pitanje pouzdanosti predsjednika Donalda Trampa, turski upad u Siriju, što su kritikovale brojne članice saveza, te američke kritike evropskih članica da izdvajaju nedovoljno sredstava za odbranu, neki su od problema s kojima se suočava NATO, podsjeća agencija.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas poručio je na sastanku da Evropa ne smije da bude odvojena od SAD, pa je predložio da generalni sekretar Jens Stoltenbeg formira komisiju stručnjaka koji bi raspravljali o strateškim pitanjima.

Odvojeno od tog prijedloga, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian predložio je osnivanje grupe “mudraca”, koja bi razmatrala budućnost NATO, reklo je dvoje diplomata za Rojters.

Makron se u intervjuu za britanski Ekonomist, 7. novembra, založio za veću evropsku odbrambenu integraciju kako bi se brže moglo odgovoriti na krize blizu evropskih granica, bez NATO ili SAD.

Makron je tada upozorio na manjkavu koordiniranost evropskih saveznika s jedne i SAD i Turske s druge strane.

– Bitno je da je političko krilo NATO pojačano – rekao je Mas prilikom dolaska na sastanak ministara.

Le Drian nije javno govorio, ali su neke diplomate rekle da gledaju u Pariz kako bi postavili tabu pitanja, poput kvaliteta američkog vođstva, uzimajući u obzir Trmpovu raniju izjavu da je NATO zastario.

– Radi se o tome ko bi trebalo da bude prirodni vođa Evrope: Pariz ili Berlin, ili moguće obje, kao i u kom se smjeru NATO kreće – rekao je jedan visokorangirani NATO diplomata za Rojters.

Agencije

Let’s block ads! (Why?)